BiH

Radojičić: Bosić u predizbornoj kampanji

Radojičić: Bosić u predizbornoj kampanji
Radojičić: Bosić u predizbornoj kampanji

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je danas u Banjaluci da je predsjednik SDS-a Mladen Bosić u predizbornoj kampanji.

"Ne znam što od nekog drugog traži da nešto uradi. Ako je raspisivanje referenduma za otcjepljenje Srpske njegov programski cilj slobodno neka to predloži parlamentu ili negdje drugo", rekao je Radojičić novinarima.

On je istakao da Bosić ima Klub poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske koji može da predloži sve što je po Ustavu i zakonima.

Bosić je juče na stranačkoj tribini u Foči pozvao predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da u roku od 30 dana raspiše referendum za otcjepljenje Republike Srpske.

Teško do novog pristupa do kraja godine

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je danas da zbog izbora u Evropski parlament i izbora nove Evropske komisije nije realno da se do kraja ove godine dogodi ozbiljan zaokret ili neka nova zaokružena politika prema BiH.

"Izbori su i tamo, kao i u BiH. Možda bude nekih prijedloga, ali do kraja godine je teško očekivati neki novi pristup EU prema BiH, osim pojedinačnih sitnih izmjena u nekim odnosima", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

On je istakao da se mnogo priča o "novoj politici prema BiH", ali da još uvijek nema novog koncepta međunarodne zajednice ili bar EU prema BiH.

"Ovih dana je mnogo stranih zvaničnika u posjeti Sarajevu. Sve ovo je u domenu razgovora, ispitivanja terena i domaćih mišljenja o pojedinim pitanjima", dodao je Radojičić, te napomenuo da će se polovinom aprila ove godine na nivou ministara inostranih poslova EU razgovarati o BiH.

On je ocijenio da su se u jučerašnjim razgovorima u Sarajevu o pojedinim pitanjima mogli čuti disonantni tonovi i od samih međunarodnih zvaničnika.

"Od situacije gdje se Hrvatska pojavljuje kao neko ko najviše inicira nove politike prema BiH, pa do više rezervisanosti drugih ministara koji su boravili u Sarajevu, kao i neizjašnjavanja o ovim pitanjima najznačajnijih članova EU", naveo je Radojičić.

Govoreći o implementaciji odluke "Sejdić–Finci", Radojičić je rekao da je taj uslov postavio Evropski sud za ljudska prava i da ga niko ne može izbrisati.

U Sarajevu boravi delegacija Evropskog parlamenta, a sa predstavnicima institucija BiH juče su razgovarali ministri inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc i Mađarske Janoš Martonji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije