BiH

Radojičić: Bošnjačke stranke onemogućile donošenje zakona

Radojičić: Bošnjačke stranke onemogućile donošenje zakona
Radojičić: Bošnjačke stranke onemogućile donošenje zakona

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je danas u Banjaluci da su bošnjačke stranke u parlamentu BiH onemogućile donošenje zakona o prebivalištu i boravištu.

Radojičić je ocijenio da cijela priča o prebivalištu i boravišti ima genezu u blokadi parlamenta BiH.

"Ova zakonska rješenja prošla su sve procedure u Predstavničkom domu parlamenta BiH, u Ustavnom sudu BiH i onda je raznim gimnastikama i izbornim korištenjem poslovničkih propusta taj zakon vraćen unazad, umjesto da se o njemu glasa u Domu naroda parlamenta BiH čime bismo izbjegli mnoge komlikacije", rekao je novinarima Radojičić.

On je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Nacrt zakona o prebivalištu, dajući još jedan vremenski prostor da zakon o prebivalištu bude usvojen na nivou BiH, što bi bilo optimalno rješenje.

Radojičić je napomenuo da je i Vlada Srpske donijela odluku o prebivalištu po zaključku Narodne skupštine Republike Srpske, s obzirom da je u parlamentu Federacije BiH /FBiH/ usvojen zakon koji se odnosi na određena prava povratnika u Republiku Srpsku.

"Onaj ko spori validnost neke odluke ima redovan ustavni put kojim može da se žali, kao što će i Srpska da se žali Ustavnom sudu BiH kada stupi na snagu Zakon usvojen u parlamentu FBiH", zaključio je Radojičić.

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH usvojili su 11. aprila  na vanrednoj sjednici Zakon o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u Republici Srpskoj i Brčko distriktu.

Prema ovom zakonu, povratnikom se smatra lice koje je ostvarilo ili će ostvariti pravo na povratak iz FBiH u Republiku Srpsku i Brčko distrikt, uz obaveznu prijavu mjesta prebivališta u mjestu povratka, bez ograničenja u pogledu datuma prijave u mjestu prijeratnog prebivališta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije