BiH

Radojičić: Nakon izbora Vladu RS čekaju reorganizacija i reforme

Radojičić: Nakon izbora Vladu RS čekaju reorganizacija i reforme
Radojičić: Nakon izbora Vladu RS čekaju reorganizacija i reforme

BANJALUKA - Prva mjera nakon izbora trebala bi biti reorganizacija same vlade, rekao je Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS gostujući danas na NES radiju u Banjaluci.

Precizirao je da se u prvim mjesecima rada treba reorganizovati postojeći, dijelom nametnuti, sistem od 16 ministarstava tako da se više pažnje stavi na pojedina ministarstva koja se bave privredom i ekonomijom kako bi pažnja stavila na stvaranje boljeg poslovnog ambijenta.

U drugoj fazi, dodao je Radojičić, potrebno je izvršiti racionalizaciju i smanjiti javnu potrošnju u oblastima zdravstva, prosvjete i administracije, ali ne kroz smanjenje plata, precizirajući da smanjenje plata i penzija nisu u planu, jer bi to samo dovelo do recesije.

Odgovarajući na pitanje o imenima kandidata za budućeg predsjednika Vlade RS, rekao je da SNSD može ponuditi premijera, ali da u koaliciji SNSD-DNS-SP još nije bilo govora o imenima i raspodjeli resora.

"Imamo koalicioni sporazum oko pojedinačnih kandidata za predsjednika RS i za člana Predsjedništva BiH i imamo dogovor da nakon izbora, u zavisnosti od rezultata izbora, nastavimo da radimo dalje. Apsolutno se nismo fokusirali na to šta će kome pripasti, dok se opozicione partije svađaju oko fotelja", naveo je Radojičić, izrazivši uvjerenje da će koalicija SNSD-DNS-SP ostvariti istorijski rezultat - treću pobjedu za redom.

Rekao je da je preduslov za reforme koje se moraju provesti nakon izbora čvrsta i stabilna skupštinska većina.

"Ne vjerujem da ozbiljne reforme može da vodi koalicija koju čini deset političkih partija. Ako vladu vodi mnogo malih subjekata, od krupnih odluka nema ništa i sve se svodi na dnevno iscrpljivanje sa svakim pojedinačno", rekao je Radojičić.

Izrazio je zabrinutost činjenicom da izborna kampanja ide do elemenata mržnje, a da je ove godine po prvi put od osnivanja u NS RS umalo došlo do fizičkog obračuna poslanika.

"Sijanje velikog razdora i mržnji između domaćih političkih faktora ne može nikom da donese dobro. U toj situaciji vrlo značajnu ulogu imaju oni treći. Mnogi faktori bi voljeli da rezultat izbora bude takav da niko nema većinu i da odluka bude na koaliciji 'Domovina' koja je legitimni politički faktor", upozorio je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije