BiH

Radojičić: Otkloniti probleme sa biračkim spiskovima

Radojičić: Otkloniti probleme sa biračkim spiskovima
Radojičić: Otkloniti probleme sa biračkim spiskovima

STRIČIĆI - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić smatra da je potrebno elektronski povezati registre rođenih, umrlih i biračke spiskove u BiH da bi bili otklonjeni brojni problemi.

On je konstatovao je da ima mnogo problema sa biračkim spiskovima u BiH, te da vjerovatno na njima ima i umrlih.

Radojičić je naglasio da je neobično da Banjaluka, prema preliminarnim rezultatima popisa stanovništva, ima 200.000 stanovnika, a 185.000 registrovanih birača.

"Tu postoji neka `kvaka`, a to je da su, vjerovatno, i mrtvi na biračkim spiskovima", pojasnio je Radojičić Radojičić novinarima u Stričićima, kod Banjaluke.

On je naveo da se pojavljuje problem i u vezi sa ljudima koji glasaju u inostranstvu, jer u BiH pristigne desetine hiljada glasova u vrećama birača registrovanih na kolektivnim adresama.

Za glasanje izvan BiH prijavljeno je 37 umrlih lica, od kojih je za čak 35 Centralna izborna komisija /CIK/ BiH utvrdila da su preminuli još 2011. godine.

Portparol CIK-a Maksida Pirić kaže da će biti zanimljivo pratiti šta će tužilaštva otkriti o tome ko je prijavio za glasanje izvan BiH 37 umrlih lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije