BiH

Radojičić: Politička stabilnost najvažniji nacionalni interes

Radojičić: Politička stabilnost najvažniji nacionalni interes
Radojičić: Politička stabilnost najvažniji nacionalni interes

BANJALUKA - Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić izjavio je da će politička stabilnost Republike Srpske ostati najvažniji nacionalni interes i poslije oktobarskih izbora, a jedan od osnovnih preduslova za to biće formiranje vlasti bez učešća koalicije "Domovina", kako bi bile spriječene ucjene koje bošnjačke stranke namjeravaju da postave.

Radojičić smatra da bi, bez obzira ko od suprotstavljenih srpskih blokova osvoji najviše glasova, ulazak u vlast koalicije "Domovina", koju smatra legitimnim političkim subjektom, naročito ako ta koalicija bude tas na vagi u Narodnoj skupštini, može prouzrokovati dugoročnu političku nestabilnost Srpske.

"Opasno je da dobijemo politički nestabilnu situaciju, da niko od dva bloka nema većinu ili da vlada zavisi od koalicije `Domovina` koja ima dramatične ciljeve u odnosu na druge partije u Srpskoj. Zavisnost od `Domovine` bila bi praktično problematična sa aspekta ostvarivanja nekih širih nacionalnih ciljeva", rekao je Radojičić za "Pres Republika Srpska".

On je dodao da je evidentno da je povećan broj registrovanih za glasanje iz inostranstva, da je taj broj veći nego prošle godine, ali da je teško govoriti o tome koja je struktura.

Radojičić je istakao da je malo vjerovatna koalicija SNSD-SDS i da su trenutni odnosi ove dvije partije na najnižoj tački unazad mnogo godina, a da je razlog toga "nevjerovatno agresivna i prljava kampanja" koju vodi SDS i njemu bliske partije.

"Nije normalno da pojedini mediji, uz simpatije pojedinih partija, objavljuju slike na kojima imate obješenog kandidata za predsjednika Srpske. To je ekstremno sijanje mržnje. SNSD ne vodi politiku koja sije mržnju. Imamo političke razlike i govorimo o tome šta je dobro, a šta loše, ali nijednog momenta, niti konceptualno u kampanji, niti na našim skupovima ne pozivamo na stvari koje radi opozicija", naglasio je Radojičić.

On je rekao da SNSD namjerava da pobijedi na izborima, te da ova stranka ne pravi rezervni plan, kao i da se unutar SNSD razmišlja ko bi i šta bi trebalo da radi poslije izbora.

"Sa partnerima smo dogovorili dvije pojedinačne funkcije, ostale stvari su pretpostavka dogovora u koaliciji. Odluku će donositi blok nakon izbora i ostvarenih rezultata, a pretpostavka je da svaki dio tog bloka ostvari dobar rezultat", zaključio je potpredsjednik SNSD-a.

Komentarišući poruke sa berlinske konferencije, Radojičić je ocijenio da je dobra stvar ukoliko je Njemačka spremna da Balkanu pomogne u smislu ekonomskog razvoja, ali da ne bi bilo dobro da se neko sa strane pojavi sa "genijalnim političkim idejama" i upadne u priču o ustavnim promjenama.

"Nemam nikakvih konkretnih naznaka o tajnovitim planovima, ali realno govoreći, svi sjede i čekaju rezultate izbora. I nemam dileme da ćemo poslije 12. oktobra imati znatno veći interes stranaca", dodao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije