BiH

Radojičić: Savjet ministara kroje SNSD, SDA i HDZ BiH?

Radojičić: Savjet ministara kroje SNSD, SDA i HDZ BiH?
Radojičić: Savjet ministara kroje SNSD, SDA i HDZ BiH?

BANJALUKA - Igor Radojičić, potpredsjednik SNSD-a, pozvao je danas SDA i HDZ BiH, kao pobjedničke stranke u Federaciji, da otpočnu razgovore sa SNSD-om o formiranju vlasti na državnom nivou.

On je zaključio da je situacija na ovom nivou čista te da se može konstatirati da su, kada je riječ o mandatima za sastav novog Vijeća ministara BiH, "karte podijeljene".

Matematička većina

 "Stranke pobjednice u oba entiteta, a to su u RS SNSD sa svojim koalicionim partnerima i SDA i HDZ BiH u Federaciji BiH, matematički već imaju kapacitet da mogu formirati novi saziv Savjeta ministara. Što se nas tiče, poštujući volju građana pozivamo ove stranke da pristupimo razgovoru o formiranju novog saziva Savjeta ministara", rekao je Radojičić.

S tim u vezi on je zaključio kako je izvjesno da će SNSD u parlamentu BiH imati šest poslanika, a DNS jednog, te da već postoji jasna parlamentarna većina na državnom nivou.

Radojičić je danas iznio i ponudu ove stranke da s partijama pobjednicama u FBiH pregovaraju o recipročnom zastupanju u vladama oba entiteta.

"Ove dvije stranke, sa pretpostavljajućim jednim SNSD-ovim poslanikom u Predstavničkom domu, još nemaju većinu u Parlamentu FBiH, i to donekle komplikuje situaciju. Mi smo zainteresovani kao stranka za učešće u Vladi FBiH. Imali smo ministra od 2006. do 2010. koji je s resursima s kojima je raspolagao bio veoma značajan za povratničku populaciju koju SNSD zastupa na području FBiH, gdje smo jedina parlamentarna stranka sa sjedištem u RS koja ima poslanike i delegate u Parlamentu FBiH", podsjetio je Radojičić.

Potpredsjednik SNSD-a je zaključio da je, gledajući tako, logično "da se u tom trouglu razgovara o simetričnom formiranju vlasti na bazi reciprociteta".

Kalkulacije SDA

No, sudeći po stavovima iz SDA i HDZ BiH, još je rano za ovu vrstu razgovora, iako bi oni imali i matematičku i izbornu podlogu. Naime, i u SDA i u HDZ-u zasad nemaju stav po ovom pitanju - jer još nisu zasjedali organi ovih partija iako podržavaju koncept brzog formiranja vlasti.

"Nevezano za taj poziv, generalno gledajući, mislim da u BiH vlast treba uspostaviti što prije, odmah nakon objavljivanja zvaničnih rezultata izbora. SDA je sveukupni pobjednik izbora i to je stranka koja će biti ključ reformskih procesa u narednom mandatu", kaže Šefik Džaferović, potpredsjednik ove stranke. On navodi da organi stranke "koji treba da zasjedaju ovih dana tek treba da donesu odluku kad i s kime razgovarati".

Sličnog je stava i Amir Zukić, generalni sekretar SDA.

"Mi smo već poslali poruku da ćemo obaviti razgovore sa svim političkim subjektima koji su zainteresovani za reforme, jačanje BiH, oporavak ekonomije, borbu protiv korupcije i kriminala... Niti koga favorizujemo, niti koga minimiziramo, sješćemo sa svima pa ćemo vidjeti", kaže Zukić pomalo kalkulirajuće.

Prema riječima Nikole Lovrinovića, zamjenika predsjednika HDZ BiH, ni ova stranka još nije zauzela stav u pogledu odabira budućih partnera u vlasti.

"Sutra (srijeda) imamo sjednicu Predsjedništva na kojoj će biti razmatrana i ta vrsta pitanja, kao i način implementiranja izbornih rezultata", rekao je Lovrinović.

Loša iskustva  

 S druge, pak, strane Radojičić je upozorio na svu pogubnost mogućih pokušaja "političkih avanturizama".

"Želimo naglasiti da nas iskustvo sa SDP-om upozorava da niko u Sarajevu ne pokušava da pravi neku imaginarnu većinu na nivou BiH, izbjegavajući one koji su dobili većinsku podršku u RS. Ukoliko bi neko iz Sarajeva želio da pravi manjinsku vladu i da traži opoziciju iz RS da pravi vladu s njima, onda će imati istu situaciju koju je napravio Lagumdžija u prethodne četiri godine, kada je driblao sve i na kraju predriblao sebe", zaključio je Radojičić.

"Koalicija SNSD - DNS - SP imaće 44 mandata"  

Igor Radojičić je danas iznio računicu prema kojoj će koalicija SNSD - DNS - SP imati 44 mandata u Narodnoj skupštini RS.

"Dosadašnja skupštinska većina ima kapacitet da formira novu vladu. Kontakti između ovih partija već postoje, formalni razgovori nisu otvoreni dok se ne objave zvanični rezultati. Željeli bismo da imamo i širu koaliciju u NS RS kao i 2006. godine, a zainteresovani smo i za razgovore sa kvalitetnim ljudima iz opozicionih redova", naveo je Radojičić.

On kaže da SNSD smatra da Narodna skupština, Vijeće naroda i Vlada RS treba da budu konstituisani prije Nove godine.

"Smatramo da je Milorad Dodik pobijedio za predsjednika RS jer je i nakon dobrojavanja iz vreća razlika ostala gotovo nepromijenjena. Nažalost, potvrdile su se naše konstatacije da je za člana Predsjedništva BiH dijaspora, a uglavnom se radi o bošnjačkim glasačima, uglavnom glasala za Mladena Ivanića, a to nedvosmisleno pokazuje za koga je bila organizovana podrška od strane stranaka sa sjedištem u Sarajevu", zaključio je Radojičić i dodao da su zabrinuti zbog dugog procesa brojanja glasova u CIK BiH.

SDS želi u Savjet ministara

Pozicija SDS-a je da želi da uđe u novi saziv Savjeta ministara, odnosno u vlast na nivou BiH i ovdje se stvari lome na principu hoće li, u stvari, ostati isti princip vlasti, odnosno hoće li Dodik uz Čovića biti dominantan u vlasti na nivou BiH i u Savjetu ministara.

Ovo je danas izjavio Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, i dodao da je "to osovina koja je bila dominantna u prethodnom periodu i koja je diktirala stvari, odnosno diktirala političku krizu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije