BiH

Radončić: "Četvorka" će naći izlaz iz krize

Radončić: "Četvorka" će naći izlaz iz krize
Radončić: "Četvorka" će naći izlaz iz krize

SARAJEVO - Predsjednik Saveza za bolju budućnost /SBB/ Fahrudin Radončić smatra da se na sutrašnjem sastanku lidera četiri stranke iz Federacije BiH u Mostaru ne može riješiti "tako duboka kriza i antagonizovani odnosi" u ovom entitetu, ali je siguran da će se naći način kako da se izađe iz krize.

"Federacija je jedino mjesto u svijetu gdje parlamentarna većina ne može da dobije svoje ogledalo, svoj odraz u Vladi", rekao je Radončić novinarima u Sarajevu.

On je naglasio da je ideja SBB BiH da treba poštovati demokratske tradicije i da predsjednik FBiH Živko Budimir treba da omogući da se prekomponuje Vlada, dodavši da će vidjeti sa kakvim idejama će izaći ostale tri stranke.

"Politika je umijeće dogovora. Vidjećemo da sa Budimirom ponovo uspostavimo odnose, mada on nema legitimitet da može blokirati volju stranaka", naveo je Radončić. 

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir očekuje da "četvorka" promijeni neke svoje zaključke u smislu daljeg djelovanja, ali da taj sastanka zasigurno neće promjeniti stanje u ovom entitetu. On je odbacio mogućnost  raspisivanja vanrednih  izbora.

U Mostaru bi sutra trebalo da bude održan sastanak "četvorke" koju čine lideri SDP-a, SBB BiH, HDZ BiH i HDZ 1990  ne kojem će biti riječi o strategiji "vraćanja Federacije BiH u ustavne i zakonske okvire".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije