BiH

Radončić nije optužen niti je pod istragom u predmetu "Keljmendi"

Radončić nije optužen niti je pod istragom u predmetu "Keljmendi"
Radončić nije optužen niti je pod istragom u predmetu "Keljmendi"

SARAJEVO - Međunarodni sudija EULEX-a pri Osnovnom sudu u Prištini je objavio da Fahrudin Radončić nije optuženi u predmetu "Naser Keljmendi", da protiv njega nije podignuta optužnica niti pokrenuta istraga, niti na Kosovu niti u BiH, te da "ni na koji način nije obuhvaćen istragom protiv Keljmendija".

Odluka je, nakon ročišta održanog 2. decembra, donijeta juče po zahtjevu Fahrudina Radončića, odnosno advokatskog tima koji predvodi poznati britanski advokat Džon Džons.

Sud je takođe odlučio da predstavlja kršenje njegovih prava to što je "ime Fahrudina Radončića uvršteno u optužnicu protiv Nasera Keljmendija bez obzira na činjenicu da nikakva krivična istraga nije bila pokrenuta protiv njega", da niti u jednom stadijumu tokom istrage on nije saslušan, te da se "ne vode nikakvi odvojeni krivični postupci protiv njega u Bosni i Hercegovini iako su zvaničnici iz te zemlje aktivno učestvovali u istražnim radnjama provedenim od strane Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo".

Međunarodni sudija je naglasila i da je prekršeno pravilo pretpostavke nevinosti zbog davanja inkriminišućih izjava pojedinih javnih zvaničnika prije nego što je nekome dokazana bilo kakva krivica u skladu sa zakonom.

Sud je stoga naložio pravnu mjeru nespominjanja, usmenog ili pismenog, imena osoba protiv kojih nije podignuta optužnica, uključujući Fahrudina Radončića, u predmetu koji se pred tim sudom vodi protiv Nasera Keljmendija, saopštio je pres-centar SBB-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije