BiH

Raguž: Prebivalište je državna nadležnost

Raguž: Prebivalište je državna nadležnost
Raguž: Prebivalište je državna nadležnost

SARAJEVO - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 1990 Martin Raguž kazao je danas novinarima u Sarajevu da je prebivalište pitanje državnog zakona i državna nadležnost što je na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jasno i podvukao.

On je tim riječima prokomentarisao Odluku koju je utvrdila Vlada RS o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske kao privremenu dok se ne donese zakon koji će regulirati tu oblast.

Zato bi, mišljenja je Raguž, trebalo učiniti sve da se kroz redovnu proceduru popravi ono što je trebalo popraviti, a ne ratovati oko zakona nego jednostavno uvažiti stajalište određenih asocijacija i udruženja, jer svako parcijalno rješenje o tim važnim pitanjima komplicira daljnji politički život u BiH.

‘’Trebamo poštovati evropske vrijednosti i iz ove močvare pokrenuti se i zaustaviti "slobodan pad" u kojem se ova zemlja nalazi. Negdje moramo podvući crtu i vidjeti šta nas može vezati kako bismo počeli raditi u korist građana u BiH ‘’, kazao je Raguž.

Napomenuo je da povratnici i svi građani u oba entiteta imaju pravo da dostojanstveno regulišu svoje prebivalište i boravište, a država im je, bez diskriminacije uz puno poštovanje ljudskih prava, dužna osigurati da se ljudi ohrabre da to učine što je odgovornost političara i institucija.

Budući da je Raguž i delegat u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kazao je da bi u klubovima naroda i Kolegiju Doma naroda trebalo naći načina da se otvori mogućnost za popravku zakona koji je dobar, ali je potrebno definirati nekoliko stvari.

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Svetozar Pudarić kazao je danas novinarima u Sarajevu da je Vlada Republike Srpske odlučila da odlukom o prebivalištu reguliše ono što je zakonska materija i to zbog toga jer je jasno da entiteti nemaju nadležnost za reulisanje ove oblasti.

Vlada RS  prošle sedmice je donijela Odluku o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS. Premijerka RS Željka Cvijanović kazala je da je odlukom propisano da je osoba koja prijavljuje prebivalište dužna da dostavi jedan od četiri dokaza navedenih u odluci, koji su, tvrdi, u skladu s evropskim standardima, i koji su navedeni i u tekstu predloženog zakona o prebivalištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije