BiH

Rajilić: Počelo ispitivanje Trgovske gore za gradnju skladišta

Rajilić: Počelo ispitivanje Trgovske gore za gradnju skladišta
Rajilić: Počelo ispitivanje Trgovske gore za gradnju skladišta

SARAJEVO, BANJALUKA, NOVI GRAD - Hrvatska je počela s ispitivanjem Trgovske gore, jedne od potencijalnih lokacija za izgradnju skladišta nuklearne elektrane Krško, potvrdila je "Nezavisnim" Snježana Rajilić, načelnica Novog Grada.

"Ono što je nama poznato je da je preduzeće koje je dobilo mogućnost da radi istraživanje zapravo dužno da dokaže koliko baš ova lokacija jeste ili nije idealna za skladištenje otpada u odnosu na druge", napomenula je Rajilićeva, ocjenjujući da to može značiti korak bliže izgradnji skladišta, ali, kako je dodala, i ne mora.

"BiH je jedinstvena u stavu da otpad ne treba skladištiti na ovoj lokaciji i ne postoji niti jedan pravni, ekonomski ili ekološki razlog da nuklerni otpad bude baš na Trgovskoj gori. Prema tome, stav svih nas je jasan i iscrpjećemo sva demokratska i pravna sredstva da to spriječimo", napomenula je ona.

Iz Ministarstva privrede Hrvatske nismo uspjeli dobiti potvrdu ove informacije.

"Mi smo krajem prošle godine, zajedno s opštinom Novi Grad, imali okrugli sto posvećen samo ovom pitanju i donijeli smo niz zaključaka, koji su na strani interesa BiH u ovom slučaju, a to je da ne postoji razlog da se otpad skladišti na dva km od BiH", rečeno nam je u Državnoj regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH, gdje podsjećaju da je Hrvatska predložila sedam lokacija u Prijedlogu nacionalnog programa provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada.

Napominju da je, ukoliko Hrvatska ne može izabrati lokaciju unutar zemlje, logično da se otpad NE Krško skladišti u Sloveniji.

Iako je prvobitno predviđeni rok za određivanje lokacije, prema podacima nadležnih u RS, bio 1. avgust, a zatim 1. oktobar prošle godine, u Ministarstvu privrede Hrvatske "Nezavisnim" je ranije rečeno da formalni rok za odabir lokacije na kojoj će graditi centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada zvanično za njih i ne postoji, ali je predviđeno da objekat već počne sa svojim radom u ovoj ili narednoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije