BiH

Rajilić-Živković: Protiv smo projekta "Ženski sud BiH"

BANJALUKA - Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske ne podržava projekat "Ženski sud BiH - zalaganje za prava žena koje su preživjele ratna silovanja" niti bilo kakve zajedničke projekte na nivou BiH, izjavila je Srni predsjednik Udruženja Božica Živković-Rajilić.

Rajilićeva je poručila da žene žrtve rata iz Republike Srpske sva svoja prava treba da ostvaruju isključivo u institucijama Srpske.

Udruženje izražava nezadovoljstvo radom pojedinih nevladinih organizacija iz Republike Srpske i Federacije BiH koje se bave osnivanjem "nekog suda" za prava žena koja su preživjele mučenja, premlaćivanje, silovanje.

Rajilićeva je navela da nije poznato o kakvom je sudu riječ, niti ko bi bile sudije i ko bi ih plaćao, te upitala zašto se pokušava napraviti paralelan sistem sa postojećim uspostavljenim na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Da li je to pokušaj da se neke organizacije udružuju i prave jedinstvenu BiH bez entiteta, ignorišući sadašnji sistem i zakone i, praveći se da postoji `neki zajednički sud`, preskaču institucije Republike Srpske", ističe Rajilićeva.

Prema njenim riječima, članice ovog udruženja, koje su preživjele maltretiranja od pripadnika takozvane Armije RBiH i HVO-a, nikakva prava neće tražiti na takozvanom "Ženskom sudu BiH".

"Nisu nam potrebni nikakvi sudovi osim onih koji već postoje u Republici Srpskoj", kaže Rajilićeva.

U banjalučkom hotelu "Bosna" za sutra u 12.00 časova najavljena je konferencija za novinare povodom predstavljanja projekta "Ženski sud BiH – zalaganje za prava preživjelih ratna silovanja" na kojoj će biti govora o pokretanju ove inicijative, dosadašnjim i budućim aktivnostima i ciljevima ovog procesa.

Krajem marta u Bijeljini je promovisana ova inicijativa, koju su pokrenule ženske organizacije "Forum žena" iz Bratunca, Fondacija "Cure" iz Sarajeva, Udruženje građana "Budućnost" iz Modriče i "Horizonti" iz Tuzle.

U ovu aktivnost uključeni su i Centar za pravnu pomoć ženama iz Zenice, Udruženje žena "Most" iz Višegrada i "Lara" iz Bijeljine.

Ovih sedam organizacija potpisale su inicijativu za održavanje Ženskog suda BiH u sklopu regionalne inicijative Ženskog suda za prostor bivše Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije