BiH

Rajkroft: Cilj nije izazvati bolne podjele

Rajkroft: Cilj nije izazvati bolne podjele
Rajkroft: Cilj nije izazvati bolne podjele

NJUJORK - Britanski ambasador u UN Metju Rajkroft izjavio je da cilj nacrta britanske rezolucije o Srebrenici, predloženog Savjetu bezbjednosti UN, nije da izazove bolne podjele niti da nekoga okrivi.

"Sada je trenutak za Savjet bezbjednosti da pokaže kroz ovu rezoluciju da smo opredijeljeni da 'nikada više' bude realnost", rekao je Rajkroft na komemoraciji pod nazivom "Srebrenica: Sjećanje na žrtve genocida", održanoj u prostorijama Generalne skupštine UN.

Rusija je predala Savjetu bezbjednosti UN alternativni nacrt rezolucije o BiH, kao protivtežu britanskom dokumentu koji se predlaže za usvajanje povodom 20 godina od tragičnih događaja u Srebrenici.

Rojters, koji je dobio na uvid obje rezolucije, navodi da se u britanskom nacrtu rezolucije snažno osuđuje "genocid" u Srebrenici, kao i svako poricanje "genocida", dok ruski tekst osuđuje "najozbiljnije zločine koji su predmet zabrinutosti međunarodne zajednice". 

Zamjenik ruskog ambasadora u UN Petr Iličev opisao je juče britanski nacrt kao 

"razdoran", jer se fokusira na samo jedan aspekt sukoba, te da je ruski tekst uopšteniji i ima pomirljiv ton.

Američki ambasador u UN Samanta Pauer rekla je danas u NJujorku da "se genocid u Srebrenici nikada ne smije zaboraviti" te da oni koji "negiraju genocid samo ponižavaju sebe". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije