BiH

Rašiti: Velike razlike između ZSO na Kosovu i Republike Srpske

Rašiti: Velike razlike između ZSO na Kosovu i Republike Srpske
Rašiti: Velike razlike između ZSO na Kosovu i Republike Srpske

PRIŠTINA - Sporazum o Zajednicin sprskih opština (ZSO) nema elemente koji mogu da se porede sa modelom koji je primjenjen u Bosni i Hercegovini Dejtonskim sporazumom, ocenjuju kosovski analitičari.

Politički analitičar Beljulj Bećaj za kaže da sporazum postignut u Briselu ima etničke elemente i stvara srpski entitet zbog čega je opozicija u Prištini i izrazila zabrinutost. Ipak, kako on navodi, isti se suštinski razlikuje od bosanskog modela.

Za analitičara Naima Rašitija zabrinutost opozicije je više političke prirode.

"Asocijacija (Zajednica srpskih opština) nema ni jednu nadležnost koja izlazi iz okvira nadležnosti opština. Nema ni jedan zakonodavni element, nikakav element direktnih izbora, nikakv bezbednosni element, element fiskalne politike koje ima Republika Srpska u Bosni", rekao je Rašiti ubijeđen da je sporazum koji je postignut u Briselu "sigurno očuvao jedinstvenost države, ustavnost i zakonodavnost ".

Rašiti dalje kaže da je jedan od ciljeva ovog dijaloga eliminacija i integracija srpskih paralelnih struktura, što će, ukoliko ovom Asocijacijom bude uspelo da se uradi, biti veliki napredak.

Inače, on vidi zastoj u ostvarivanju drugog cilja ovog dijaloga koji se odnosi na normalizaciju odnosa izmedju Kosova i Srbije.

Sa druge strane, analitičar Beljulj Bećaj smatra da "bosnizacija" kao argument koji pominje opozicija za protivljenje sporazumu nije najbolje poređenje.

On ipak veruje da ova Asocijacija ima drugi cilj, koji će izaći na vidjelo tokom vremena. On, naime, veruje da Srbija i srpske političke strukture koje ona podržava na Kosovu neće pokazati političku volju da ovom Asocijacijom funkcionalno ojačaju Kosovo kao državu.

"Postoje dva pitanja koja su po mom mišljenju odlučujuća: prvo, da li je Asocijacija napravljena zbog toga što Srbi žele da ojačaju državu Kosovo ili je formirana kao tempirana bomba Kosovu. Ja mislim da je razlog ovo drugo".

Osim toga, dodao je, smatra da argument vlade da se asocijacijom ukidaju paralelne strukture ne stoji jer se u okviru sistema Kosova stvara paralelni entitet koji će biti pod potpunom kontrolom Srbije".

Po njegovom mišljenju, tek kada se počne sa stavljanjem ovog sporazuma u funkciju videće se koliko je opasan.

"To je trenutno rešenje, ali misli da će se u perspektivi pokazati njegove slabosti i posledice, a to nije daleko, čim se počne sa pitanjima vezanim za statut. Verujem da ćemo u statutu videti elemente koji će biti u suprotnosti sa Zakonom o lokalnoj samoupravi kao i sa ustavom Kosova", ocenjuje Bećaj.

U Prištini trenutno postoje dva protivrječna tumačenja sporazuma o Asocijaciji opština sa većinskim srpskim stanovništvom.

Dok opoziija smatra da je to korak ka "bosnizaciji" i formiranju autonomnog srpskog entiteta na Kosovu, vlada ZSO poredi sa nevladinom organizacijom, navodi Radio Slobodna Evropa.

Po mišljenju analitičara, ni jedno od ovih tumačenja ne stoji. Mana ovog dijaloga po njima je zatvorenost i netransparentnost čitavog procesa što stvara zabunu i konfuziju.

Rašiti smatra da će kosovska politika i institucije, počevši od premijera će platiti ali i već plaćaju visoku cenu ovog možda nametnutog prihvatanja sporazuma.

"Oni su uprkos pritisku mogli da urade mnogo više kako bi javnost bila upoznata sa sa metodom dijaloga i u vezi pitanja koja se odnose na Srbiju", rekao je Rašiti.

Prema sporazumu, očekuje se da će Zajednica srpskih opština sa većinskim srpskim stanovništvom okupiti delegirane predstavnike deset srpskih opština na Kosovu sa većinski srpskim stanovništvom.

Skupština i Savjet ovog tijela će biti drugačija i saradjivaće sa centralnim institucijama u Prištini u ime srpskih opština.

(RSE)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije