BiH

Rasteže se izbor glavnog tužioca

Rasteže se izbor glavnog tužioca
Foto: N.N. | Rasteže se izbor glavnog tužioca

SARAJEVO - Iako je konkurs za glavnog tužioca Tužilaštva BiH i njegovog zamjenika završen prije skoro dva mjeseca, još nisu obavljeni razgovori s kandidatima za ove pozicije i pitanje je da li će u skorije vrijeme ove pozicije biti popunjene.

"Intervjui za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH nisu zakazani. Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH ne može precizirati kada će procedura izbora i imenovanja glavnog tužioca biti okončana", rekli su "Nezavisnim" juče u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH.

Na konkurs za glavnog tužioca i njegovog zamjenika, koji je zatvoren 22. decembra, pristiglo je ukupno 30 prijava, a od toga njih 13 je konkurisalo za prvog čovjeka Tužilaštva BiH, dok se 17 kandidata prijavilo za zamjeničku poziciju.

Za glavnog tužioca prijavili su se Ivan Matešić, Kasim Halilčević, Ismet Šuškić, Gordana Tadić, Siniša Vranješ, Saša Sarajlić, Miroslav D. Marković, Dijana Kajmaković, Munib Halilović, Tomislav Ljubić, Mustafa Hujdurović, Miroslav Janić i Seid Marušić.

"Navodno se čeka usklađivanje nekih dokumenata i internih propisa oko intervjua, ali je suština u tome da još nije odlučeno i dogovoreno ko će biti glavni tužilac Tužilaštva BiH i ko ima najviše šanse da prođe u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću", ispričao je izvor "Nezavisnih".

I Ružica Jukić, zamjenik predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, nedavno je rekla da ima još jedan problem u izboru glavnog tužioca, apelacija Ustavnom sudu BiH koju je podnio Goran Salihović, bivši glavni tužilac Tužilaštva BiH. Ovu apelaciju Salihović je podnio povodom odluke VSTS-a kojom je zvanično smijenjen sa funkcije glavnog tužioca.

Ustavni sud BiH krajem januara razmatrao je ovu apelaciju, ali nije donio odluku uz obrazloženje da će o tome biti riječi i na narednoj plenarnoj sjednici Velikog vijeća Ustavnog suda BiH.

Iz izvora bliskih pravosuđu BiH saznajemo da trenutno najviše šanse za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH ima aktuelni vršilac dužnosti na toj poziciji, odnosno Gordana Tadić, i to kao favorit hrvatskih krugova u BiH, kojima, navodno, treba da ovog puta pripadne ta funkcija. Međutim, kako mnogi ističu, tu se još ništa ne zna i sve je moguće pa i to da neko od Bošnjaka dobije tu funkciju.

Od formiranja Tužilaštva BiH 2003. godine na čelu te pravosudne institucije bila su tri glavna tužioca. Osim pomenutog Salihovića, tu visoku pravosudnu funkciju obavljali su Marinko Jurčević i Milorad Barašin.

Dosadašnji glavni tužioci

  1. Marinko Jurčević
  2. Milorad Barašin
  3. Goran Salihović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije