BiH

Razdvojen postupak protiv Habibovića

Razdvojen postupak protiv Habibovića
Razdvojen postupak protiv Habibovića

SARAJEVO - Postupak protiv Hariza Habibovića razdvojen je u odnosu na ostalu osmoricu optuženih za zločine počinjene u Kladnju.

Sudsko vijeće je saopštilo da je donijelo odluku o razdvajanju postupka i da će je u toku dana dostaviti odbrani.

Razdvajanje postupka je predloženo jer je Tužilaštvo BiH završilo s izvođenjem dokaza koji se odnose na Habibovića.

On je, prema optužnici, tokom ispitivanja udarao nezakonito zatvorenog civila.

Za zločine počinjene u Kladnju, osim Habiboviću, sudi se Safetu Mujčinoviću, Zijadu Hamziću, Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću, Osmanu Gogiću i Kahri Vejzoviću, bivšim pripadnicima Teritorijalne odbrane (TO), te vojne i civilne policije. Oni se terete za nezakonito zatvaranje srpskog stanovništva, kao i premlaćivanje i nečovječno postupanje.

U nastavku suđenja, Tužilaštvo BiH i odbrana su uložili materijalne dokaze. Tužiteljica Vedrana Mijović uložila je pet zapisnika o saslušanju svjedoka Rifeta Kadrića, Pere Marjanovića, Mile Dragića i Ilije Jovičića. Branioci optuženih nisu imali prigovore na ove dokaze. Odbrane optuženih uložile su 18 materijalnih dokaza, koji su tokom dosadašnjeg postupka predočavani svjedocima. Među ovim dokazima su fotografije, te službene zabilješke koje su policijski organi sačinili tokom 1992. godine.

Zbog godišnjih odmora, suđenje će biti nastavljeno  29. avgusta saslušanjem svjedoka Tužilaštva BiH, javlja BIRN- Justice Report.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije