BiH

Reakcije na jedan od uslova za aplikaciju za članstvo u EU: Mehanizam podijeljen kontroverzama

Reakcije na jedan od uslova za aplikaciju za članstvo u EU: Mehanizam podijeljen kontroverzama
Reakcije na jedan od uslova za aplikaciju za članstvo u EU: Mehanizam podijeljen kontroverzama

SARAJEVO, BANJALUKA - Način na koji je aktuelna vlast premostila jednu od najsloženijih prepreka na putu ka članstvu u EU i dalje je predmet mnogobrojnih kontroverzi, koje su izazvale podijeljenost među političkim partijama, ali i nezavisnim intelektualcima i analitičarima.

Naime, tajnovito izglasani dokument o Mehanizmu koordinacije, koji je stupio na snagu objavljivanjem u "Službenom glasniku BiH", za jedne je veliki i ohrabrujući korak ka Briselu, za druge, pak, samo još jedna potvrda da se u BiH na političkom nivou niti jedna odluka ne može donijeti na normalan način, bez nepotrebne mistifikacije.

Sarajevski profesor Asim Mujkić naglašava da jedan ovakav potez, ipak, može samo da raduje.

"Ovo bi trebalo da znači da se oslobađamo tereta prošlosti i da se okrećemo onome od čega se živi - ka budućnosti, uprkos otežavajućim okolnostima koje proističu iz Mehanizma koordinacije, jer je on, po mom mišljenju, neizvodiv. Ali kako god, vrata EU su odškrinuta i ovo je vrlo važan korak", kaže on.

Potpuno suprotnog mišljenja je njegov banjalučki kolega, profesor Đorđe Vuković. Za njega usvajanje Mehanizma koordinacije nije nikakav "veliki i ohrabrujući korak" jer se, kako zaključuje, situacija na unutrašnjem planu posljednjih mjeseci naglo usložnila.

"Usvojiti ovakav dokument daleko od očiju javnosti je ipak nedemokratski čin, i kako uopšte sada možete ikoga ubijediti da je to dobro za njega? Toliko se zakomplikovala situacija u zadnja dva-tri mjeseca da je to beznačajno", smatra Vuković.

Esad Bajtal, filozof, sociolog i politički analitičar, ovu situaciju slikovito opisuje kao "sukob rogova u zatvorenoj vreći".

"Ovaj potez je sumnjiv s obzirom na gomilu drugih problema pa se počinjemo pitati da li je mehanizam paravan da se provuče nešto drugo? Jer bilo je sličnih iskustava na štetu građana", kaže Bajtal.

Zaključuje da se ovako značajne stvari u drugim državama završavaju bez imalo mistifikacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije