BiH

Referendum je signal da se Srbima više ne mogu nametati tutori

Referendum je signal da se Srbima više ne mogu nametati tutori
Referendum je signal da se Srbima više ne mogu nametati tutori

BERLIN - Miran ishod referenduma u Republici Srpskoj i veoma jasan rezultat odlučni su signali Sarajevu i tamo nastanjenim međunarodnim instancama da se srpsko stanovništvo više ničim ne da zaplašiti, niti mu se više mogu nametati tutori, kojima su i dalje spremni da pružaju otpor, piše berlinski dnevnik "Junge velt".

U današnjim komentarima u ovom berlinskom dnevniku navodi se da je reakcija /lidera SDA/ Bakira Izetbegovića na održani referendum o Danu Republike Srpske nešto što je već viđeno, odnosno da on samo nastavlja politiku svog oca Alije Izetbegovića, autora "Islamske deklaracije" u kojoj se zalagao za uspostavljanje muslimanske božije države, a za koju je u Jugoslaviji bio u zatvoru od 1983. do 1985. godine.

Komentator lista konstatuje da "sin nastavlja politiku svoga oca, pa je tako podgrijao konfrontaciju između naroda BiH, a koja nije bila predviđena Dejtonskim sporazumom", te podsjeća da je Izetbegović senior prije četvrt vijeka pokazao svoju odlučnost za nezavisnu BiH, pa makar to bilo i kroz rat i velike žrtve i da je svima poznato šta je iza toga uslijedilo.

"Kako se uz jednu ovakvu predistoriju moglo dogoditi da referendum o zadržavanju praznika izazove najveće konfrontacije od potpisivanja Dejtona", pita njemački list i ocjenjuje da je, ustvari, riječ o jednom razvoju u ovoj republici eks-Jugoslavije, gdje su političke i ekonomske odluke od 1995. godine i dalje u stranim rukama.

Napominje se i da prema srpskoj strani - nelegitimni Ustavni sud BiH sa tri strane sudije i visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom imaju odlučujuću riječ u svim važnijim pitanjima, te da predstavnici Zapada zastupaju dalju centralizaciju i stalno jačanje moći u glavnom gradu Sarajevu pod dominacijom Bošnjaka usmjerenih ka EU i članstvu u NATO-u.

"Ovi ciljevi se nastoje postići samo potkresivanjem /skraćivanjem/ u Dejtonu zaključenih prava Srba, a u posljednje vijeme i Hrvata", navodi komentator i primjećuje da u takvoj situaciji Izetbegović junior, koji u svom kabinetu još drži "Islamsku deklaraciju" i prijeti spremnošću da odlučno brani zemlju riječima koje imaju prizvuk militarističke konfrotacije.

Poslije toga, navodi se u tekstu, Izetbegović ide još dalje sa neshavatljivom izjavom da bi predsjednik Srpske Milorad Dodik mogao završiti kao Milošević, Sadam i Gadafi.

S druge strane, napominje njemački list, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko najavljuje srpskoj strani krivično gonjenje, sankcije, zamrzavanje imovine i navodi da su "sve opcije otvorene".

"I ovo je već sve viđeno kako se na Balkanu sprovodi NATO-vladavina", navodi berlinski "Junge velt", a u drugom prilogu u istom broju ovaj dnevnik informiše o tvrdnjama bošnjačke strane da referedum destabilizuje zemlju i njen pravni poredak, jer je navodno uvod u predstojeći separatizam.

Ove tvrdnje se negiraju sa srpske strane i navodi izjava predsjednika Dodika da postojeći Ustavni sud BiH nema neophodnu zakonsku osnovu, pa da tako radi mimo uticaja demokratskih institucija i da postojeća situacija preglasavanja srpskih i hrvatskih predstavnika od tri stranca i dva Bošnjaka više nije održiva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije