BiH

Reforma pravosuđa pokazuje slabosti

Reforma pravosuđa pokazuje slabosti
Reforma pravosuđa pokazuje slabosti

BANJALUKA, SARAJEVO - Reforma pravosuđa nije dala očekivane rezultate, tvrde pravni stručnjaci, a niz sukoba među ključnim sigurnosnim i pravosudnim institucijama u BiH samo posljednjih nekoliko mjeseci pokazalo je slabosti u procesu reforme.

Još se nije stišala bura izazvana obostranim krivičnim prijavama među čelnim ljudima Tužilaštva BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a bh. javnost je zatečena događajem kada je u svega dva dana Sud BiH pustio iz pritvora mnogo osumnjičenih u dva velika predmeta, koje je Tužilaštvo prethodno privelo uz spektakularne slike policijskih racija.

Vlado Adamović, nekadašnji sudija Suda BiH i bivši predsjednik Udruženja sudija FBiH, uzrok svega vidi u nestručnosti kadrova.

"Provedba zakona zavisi od ljudi, a ljudi tumače zakone. Sada imate ljude koji različito tumače i poimaju zakone. Sada imamo sistemski problem. Prvu reformu sam lično ja otpočeo, tada je donesen Zakon o VSTV, kodeks sudačke etike, i sve je dobro krenulo. Kasnije, drugi su odustali i od principa po kojima su domaći stručnjaci imali jednaku poziciju za stolom sa strancima", ističe Adamović, koji smatra da je VSTV najodgovorniji što je dozvolio da do ovoga dođe.

Josip Muselimović, bivši predsjednik Advokatske komore FBiH, ističe da već deset godina upozorava da reforma pravosuđa nije dala očekivane rezultate.

"Posljednji događaji izazivaju zabrinutost običnog čovjeka. Ljude lišavaju slobode na onakav način, a za to trebaju apsolutni dokazi, da bi ih odmah sutradan pustili. Ne možete dovoditi kordon policije i duge cijevi", navodi Muslimović. On smatra da odgovorni moraju snositi konsekvence.

"Zbog zaštite digniteta pravosudnog sustava moraju progovoriti ministarstva pravosuđa u BiH i entitetima, kao i advokatske komore", ističe on.

Srđan Radulj, zamjenik ministra pravde BiH, smatra da je borba protiv kriminala i korupcije ugrožena zbog neadekvatne saradnje i sukoba među institucijama, te da je zbog ovakvih razloga i započeo strukturalni dijalog.

"Nadzor nad radom pravosudnih institucija vrši VSTV i shodno tome ova institucija mora preduzeti određene korake u cilju izlaska iz trenutne situacije. Ministarstvo nastoji da stvori sistem koji će omogućiti nezavisno i nepristrasno pravosuđe. Nažalost, nekima je interes da se zadrži trenutno stanje, koje je haotično", kazao je Radulj.

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, ističe da je ova institucija "regulator koji se ne može upuštati u pojedinačne predmete".

"Sudije i tužioci su odgovorni i savjesni ljudi, ali naravno da su mogući i promašaji prilikom imenovanja. Zato je VSTV prije mjesec uveo i nove kriterije u način izbora sudija i tužilaca", zaključuje Tegeltija.

Asim Crnalić, sarajevski advokat, ne dijeli do kraja mišljenje kolega, ali se slaže da na najvišim pravosudnim funkcijama nedostaju stručnjaci.

"To posebno kada je u pitanju organizovani kriminal jer ovi koji čine krivična djela educiraniji su u svom poslu nego oni u svom. Tačno je da reforma pravosuđa nije u cjelosti uspjela, ali u osnovi jeste", smatra Crnalić.

Za reformu pravosuđa je međunarodna zajednica izdvojila desetine miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije