BiH

Reforma pravosuđa u BiH: Strukturisani dijalog u zastoju, uskoro nova runda

Reforma pravosuđa u BiH: Strukturisani dijalog u zastoju, uskoro nova runda
Foto: Ilustracija | Reforma pravosuđa u BiH: Strukturisani dijalog u zastoju, uskoro nova runda

BANJALUKA - U narednim danima trebalo bi da bude održana nova runda strukturisanog dijaloga o pravosuđu u BiH, potvrdio je "Nezavisnim" Anton Kasipović, ministar pravde RS.

Kasipović je rekao da je za Republiku Srpsku neprihvatljiva proširena nadležnost Suda BiH, te je napomenuo da će se na tome tokom razgovora insistirati u skladu sa zaključcima Narodne skupštine RS.

Upozorio je da postoji ozbiljan zastoj u dijalogu, ali da je RS učinila sve što je bilo bitno s njene strane da se zastoj prevaziđe.

"Recimo, predložili smo Nacrt zakona o sudovima. Postoji jedna inicijativa gospodina Josipa Grubeše (ministra pravde BiH) da se opet okupe ministri. Mislim da je to dobro jer smo dužni, prije svega, građanima da riješimo neka turbulentna pitanja, ali dužni smo i Evropskoj komisiji, koja godinama vrlo strpljivo ulaže sredstva i sve druge tehničke kapacitete da nam pomogne", rekao je Kasipović.  

Uz nadu da će proces biti otkočen, Kasipović je dodao da je za RS bitno da se problem ne može redukovati samo na pitanje Suda BiH.

"Mislim da je veoma važno da prema protokolu koji smo potpisali 2015. godine ministri pravde utvrde načela za izradu zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu", rekao je on.

Iz Federalnog ministarstva pravde nismo dobili odgovor, dok su iz Delegacije EU napomenuli da je EU na zadnjem sastanku u julu svim predstavnicima u procesu dala jasne smjernice o tome kako riješiti otvoreno pitanje Nacrta zakona o sudovima BiH u skladu s Ugovorom o funkcionisanju EU, kako bi se uklonio jedan od izvora neefikasnosti pravosuđa u BiH, koji se odnosi na definisanje krivične nadležnosti.

"Na relevantnim je vlastima na svim nivoima da ulože istinske, zajedničke napore, pod vodstvom Ministarstva pravde BiH u ulozi kopredsjedavajućeg u strukturisanom dijalogu u pravosuđu, da postignu dogovor o nacrtu zakona u skladu s pomenutim evropskim standardima i da osiguraju da su isti ispoštovani u nacrtu ovog zakona", rekla je "Nezavisnim" Jamila Milović-Halilović, portparol Delegacije i specijalnog predstavnika EU.

Podvukla je da Evropska komisija stoji na raspolaganju za pregled konačnog nacrta, prije prosljeđivanja u zakonodavnu proceduru.

"Što se tiče drugih pitanja o kojima se razgovaralo u okviru strukturisanog dijaloga, a posebne Nacrta zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, te revizije Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, Evropska komisija pomno prati sva dešavanja i očekuje od relevantnih vlasti da postupe u skladu s postojećim preporukama i zaključcima", napomenula je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije