BiH

Reformama do boljeg života

Reformama do boljeg života
Reformama do boljeg života

BANJALUKA - Stupanje BiH u punopravno članstvo u NATO-u jedan je od osnovnih principa spoljne politike zemlje, a na tom putu je potrebno sprovesti reforme kojima će se poboljšati kvalitet života svih njenih građana.

Navedeno je to, između ostalog, u dokumentu pod nazivom BiH - Individualni partnerski akcioni plan od 2014. do 2016. godine, koji je nedavno usvojio Savjet ministara BiH.

Ovaj dokument sastoji se iz četiri poglavlja u kojima su navedeni pravci djelovanja u BiH kada je riječ o daljem kretanju zemlje ka evroatlantskim integracijama i reformama koje je potrebno sprovesti kako bi se stiglo do cilja i unaprijedio kvalitet života svih u BiH.

U dokumentu se navodi da elementi kao i temeljni principi te ciljevi bezbjednosne politike, koji su zasnovani u dokumentu Bezbjednosna politika BiH, ostaju nepromijenjeni.

"Aktivno učešće u izgradnji kolektivne bezbjednosti kroz uključivanje u regionalne, evropske i atlantske integracione procese, a naročito EU i NATO, glavni su spoljnopolitički i bezbjednosni ciljevi BiH", navedeno je u dokumentu.

Dodaje se da su oni odranije definisani dokumentima kao što su Bezbjednosna politika i Opšti pravci i prioriteti za sprovođenje spoljne politike BiH.

"Odbrambena politika usmjerena je na izgradnju efikasnih odbrambenih sposobnosti koje u kolektivnim bezbjednosnim organizacijama omogućavaju zaštitu suvereniteta, pomoć svim civilnim strukturama i doprinos međunarodnim misijama podrške miru", navedeno je u dokumentu.

Naglašava se i to da će BiH u idućem periodu nastaviti borbu protiv korupcije kroz jačanje svojih kapaciteta i podizanje nivoa efikasnosti svih institucija, ali i pojačati borbu protiv organizovanog kriminala.

Portparol NATO štaba u Sarajevu Ines Kuburović naglasila da je jedna od osnovnih vrijednosti procesa evroatlantskih integracija BiH reforma koje će dovesti do promjena u kvalitetu života. Jedan od osnovnih elemenata te saradnje je, prema njenim riječima, Individualni partnerski akcioni plan koji pokriva širok spektar segmenata društvenog života koji uključuje politička i bezbjednosna pitanja kao i pitanja zaštite životne sredine, upravljanja krizama.

"To su reforme kroz koje prolaze sve zemlje koje se nalaze u fazi pristupanja, ali iste su prošle i zemlje koje su postale članice NATO-a. Članstvo u ovoj organizaciji je cilj BiH, ali ovaj integracioni proces treba da transformiše društvo i da ga ojača i unaprijedi na korist svih njenih građana", zaključila je Kuburovićeva.

Zašto NATO?

"Nezavisne novine" i "Glas Srpske" objavljuju seriju tekstova o ulozi NATO-a u izgradnji bezbjednosti i očuvanju mira na teritoriji koju čine zemlje članice, te šta BiH dobija pristupanjem NATO-u, koje su prednosti članstva u ovoj organizaciji i u kojoj fazi je proces priključivanja BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije