BiH

Reforme i borba protiv korupcije od istog značaja

Reforme i borba protiv korupcije od istog značaja
Reforme i borba protiv korupcije od istog značaja

SARAJEVO - Generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland rekao je da su ekonomske reforme, borba protiv korupcije i prekograničnog kriminala i ustavne reforme od istog značaja kao tri razvojna pravca zacrtrana evropskom inicijativom i zajedničkom izjavom Predsjedništva BiH.

Tokom razgovora sa članovima kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Jagland se saglasio sa ocjenama da su pred BiH krupne obaveze koje trebaju doprinijeti njenom napretku, pri čemu je uloga parlamenta od velikog značaja za stvaranje boljeg ambijenta za život građana.

"Veoma je bitno ne zanemariti ustavne reforme koje će doprinijeti ravnopravnosti i istim pravima za sve građane BiH za šta je Savjet Evrope naročito zainteresovan", rekao je Jagland. 

Jagland boravi u višednevnoj posjeti BiH da bi se upoznao sa pripremama za predstojeće predsjedavanje Savjetu Evrope, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović rekao je da će BiH učiniti sve da njeno predsjedavanje bude uspješno.

On je ocijenio da stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, uz predsjedavanje Savjetu Evrope, treba shvatiti kao veliku šansu za krupne pomake naprijed i prevladavanje višegodišnjeg zastoja BiH na njenom evroatlantskom putu.

Predsjedavajući Doma naroda Bariša Čolak nada se da bi provođenje sada već više presuda i odluka Evropskog suda u Strazburu i ustavne reforme mogle biti okončane tokom ove godine. 

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto rekla je da provođenje presuda mora u BiH predstavljati prioritet, bez obzira na redoslijed poteza koje sugerišu evropska inicijativa i potvrđena zajednička izjava Predsjedništva BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije