BiH

Regrut iz BiH simpatizer džihadista?

Regrut iz BiH simpatizer džihadista?
Regrut iz BiH simpatizer džihadista?

BEČ- Austrijski regrut, porijeklom iz BiH, nalazi se pod istragom vojno-obaveštajne službe Austrije zbog sumnje da je simpatizer Islamske države (IS).

Na jednoj fotografiji, povodom postavljanja novog hodže u austrijskoj vojsci, jedan vojnik drži uzdignuti kažiprst, što obično koriste borci i pristalice terorističke Islamske države.

Vojni obaveštajci pokrenuli su istragu povodom fotografije na kojoj je i komandant austrijske vojske za Beč Kurt Vagner.

Sumnja da bi vojnik mogao biti opasni ekstremista nije se, kako je objašnjeno, potvrdila.

Uzdignuti kažiprst, na primjer, imali su na fotografijama i teroristi iz Pariza, pripadnici Islamske države u Siriji.

 Naime uzdignuti kažiprst je gest kojim salafisti pokazuju da su oni jedini pravi muslimani i upozoravaju nevjernike od Alaha.

 Međutim ovaj navodni simbol Al kaide i Islamske države koristi se i prilikom molitve u džamiji.

 Nakon što je fotografija sa austrijskim vojnicima objavljena u turskim medijima, i to pripadnika garde austrijske vojske, pokrenuta je istraga protiv regruta bosanskog porijekla.

 "Možemo da isključimo radikalnu pozadinu. Ovaj događaj neće imati posljedice po vojnika, i od njega ne polazi nikakva opasnost", rekao je brigadir Kurt Vagner.

 Inače u Beču je već svaki peti regrut islamske vjeroispovesti, a obavještajna služba vojske istražuje svaku sumnju u vezi terorističkih tendencija, automatski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije