BiH

Remont helikoptera nije ni počeo, a već duplo poskupio

Remont helikoptera nije ni počeo, a već duplo poskupio
Remont helikoptera nije ni počeo, a već duplo poskupio

SARAJEVO - Vijeće ministara BiH danas bi trebalo da odluči da li će narediti Ministarstvu odbrane da utvrdi ko je u ovom ministarstvu odgovoran zbog propusta načinjenih tokom procesa javne nabavke za remont helikoptera.

Remont četiri helikoptera, za šta je Vijeće ministara lani odobrilo oko 7,5 miliona KM, trebalo je da bude završen do kraja ove godine, no Ministarstvo odbrane (MO) rok nije ispoštovalo. Umjesto toga zatražili su od Vijeća ministara da im produži rok do kraja iduće godine i da ovih 7,5 miliona sada bude iskorišteno za remont samo dva helikoptera. O ovom zahtjevu MO negativno se izjasnilo Ministarstvo finansija i trezora BiH, koje je u svom mišljenju predložilo da ih Vijeće ministara obaveže da utvrde odgovornost za propuste u ovom poslu.

Odluka Vijeća ministara o višegodišnjem projektu remonta četiri helikoptera za period 2013-2014. godina, "vrijedna" 7,5 miliona KM, odnosila se isključivo na popravku letjelica tipa UH-1H. Za njihov remont Ministarstvo odbrane (MO) je prošle godile bilo sklopilo ugovor vrijedan oko 5,3 miliona KM, pa ga proglasilo ništavnim. U mišljenju Ministarstva finansija odbrani je upućena kritika što je nakon raskidanja ovog ugovora izgubljen novac koji je mogao biti zarađen da je MO uložio "protest garancije za ozbiljnost ponude".

"Iz dostavljene informacije i korespondencije s Ministarstvom odbrane može se zaključiti da su postupak javne nabavke i procedura provedeni prije nego što je Vijeće ministara odobrilo višegodišnji projekat i odobrilo novac", navedeno je u mišljenju Ministarstva finansija koje je dostavljeno Vijeću ministara.

Ministarstvo odbrane je i ove godine bilo raspisalo javni poziv za remont četiri helikoptera, ali je samoinicijativno izmijenilo tip letjelica pa su javnim pozivom tražili firme za popravku dva helikoptera UH-1H i dva tipa Mi-8. U MO kažu da za remont helikoptera UH-1H nisu dobili nijednu validnu ponudu, a za remont Mi-8 su dobili dvije. No, i najpovoljnija ponuda, tvrde, premašila je raspoloživih 7,5 miliona KM.

"Na osnovu pribavljenih ponuda i praćenja cijena na tržištu evidentno je da su cijene remonta helikoptera Mi-8 značajno porasle u odnosu na cijene po kojima smo ranije remontovali, tako da bismo za odobrena sredstva mogli remontovati samo dva helikoptera Mi-8", odgovorili su iz Ministarstva odbrane.

Budući da je MO odustao od remonta letjelica UH-1H, iz Ministarstva finansija upozorili su da su sredstva za ovaj projekat namjenski rezervisana i da neće biti korištena u druge svrhe.

Ministar odbrane Zekerijah Osmić u zahtjevu je obrazložio da helikopteri Mi-8 imaju veću nosivost i veću mogućnost gašenja požara.

"Ukoliko Vijeće ministara ne odobri predložene izmjene, Ministarstvo odbrane neće biti u mogućnosti realizirati projekat remonta helikoptera. U tom slučaju Oružane snage neće posjedovati kapacitet za gašenje požara i evakuaciju civilnog stanovništva", piše u informaciji koju je potpisao Osmić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije