BiH

Republika Srpska ne da poštu na državni nivo

Republika Srpska ne da poštu na državni nivo
Foto: N.N. | Republika Srpska ne da poštu na državni nivo

SARAJEVO, BANJALUKA - Savjet ministara BiH zadužio je Ministarstvo transporta i komunikacija BiH da do kraja februara pripremi i dostavi tekst Nacrta zakona o poštanskim uslugama BiH, međutim od usvajanja tog zakona neće biti ništa s obzirom na to da u Republici Srpskoj kažu da se radi o klasičnom prenosu nadležnosti.

Ovaj zakon već nekoliko puta nakon intervencija Ministarstva saobraćaja i veza RS skidan je sa sjednica Savjeta ministara BiH jer nema podršku entiteta, a na kraju je ostalo nejasno ko je i zbog čega inicijator usvajanja tog zakona.

"Uopšte nema potrebe za tim zakonom. I ovaj postojeći koji imamo na nivou BiH je mrtvo slovo na papiru i neki članovi uopšte se ne primjenjuju. Mi ne znamo ni ko radi taj zakon, s kojim ciljem i zbog čega, jer poštanski operateri uopšte nisu bili uključeni u njegovu izradu, što bi bilo normalno na kraju krajeva", rekla je Jasminka Krivokuća, generalni direktor "Pošta Srpske".

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS skrenuli su pažnju da se Nacrtom zakona, koji je već bio pred ministrima Savjeta ministara BiH, vrši prenos nadležnosti, između ostalog, i kada su u pitanju poštanska mreža, infrastruktura, inspekcijski nadzor, nove nadležnosti i organizacija regulatora, poštanske marke, status operatora, računovodstveni poslovi, fondovi i nekoliko drugih pitanja.

"Budući da predloženi Nacrt zakona o poštanskim uslugama BiH nije u skladu s ustavnim nadležnostima, isti nije prihvatljiv za Republiku Srpsku i treba da bude povučen iz dalje procedure", navodi se u dopisu koji je ove sedmice Ministarstvo saobraćaja i veza RS poslalo Savjetu ministara BiH.

Prema nezvaničnim informacijama, zakon o poštanskim uslugama pokušava se progurati pod zahtjevima Evropske unije, a u svom zaduženju Savjet ministara BiH Ministarstvu transporta i komunikacija BiH skrenuo je pažnju da se u izradi tog zakona vodi računa o preporukama EU.

"Poštanski saobraćaj je isključivo u nadležnosti entiteta. Mi ne znamo šta se tim zakonom želi postići, niti šta će se mijenjati na kraju krajeva", rekla je Krivokuća.

Ono što je zanimljivo jeste i da se Nacrt zakona o poštanskim uslugama našao na sjednici Savjeta ministara BiH i pored toga što je Ured za zakonodavstvo Savjeta ministara ukazao na Ustav BiH, kao i na potrebu da za taj zakon treba pribaviti mišljenje entiteta.

"Predlagač zakona neosnovano ignoriše važeće entitetske zakone i činjenicu da su oni doneseni u redovnoj proceduri. Ovakav pristup dovodi u sumnju opravdanost i cilj donošenja zakona na državnom nivou", rekli su nam u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

U Ministarstvu transporta i komunikacija nismo uspjeli dobiti odgovor zbog čega se ovaj zakon "gura" i pored toga što nema entitetsku podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije