BiH

Republika Srpska protiv integracije BiH u NATO

Republika Srpska protiv integracije BiH u NATO
Foto: Velibor Tripić | Republika Srpska protiv integracije BiH u NATO

BANJALUKA - Republika Srpska ne podržava ulazak BiH u bilo koje vojne saveze sve do konačne odluke Republike Srbije i sve aktivnosti koje se sprovode na aktivaciji Akcionog plana za članstvo BiH u NATO nisu prihvatljive za Republiku Srpsku.

Ovo se, između ostalog, navodi u zaključcima sa sastanka najviših zvaničnika Republike Srpske, koji je sazvala Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, a na kojem je bilo riječi o pitanjima aktiviranja Akcionog plana za članstvo BiH u NATO i poziciji Republike Srpske.

Takođe, u zaključcima se, između ostalog, navodi da BiH zbog prisustva civilnih i vojnih mirovnih snaga ne raspolaže potpunim vlastitim suverenitetom te da Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti koju je NS RS usvojila u oktobru 2017. godine predstavlja isključiv okvir za djelovanje svih organa i institucija Republike Srpske, izabranih i imenovanih predstavnika RS u institucijama BiH te predstavnika RS u međunarodnim organizacijama.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da, ukoliko se u BiH nastave aktivnosti u vezi sa MAP-om i putu ka NATO-u, Republika Srpska će razmotriti izlazak iz sporazuma o formiranju Oružanih snaga BiH, istovremeno naglašavajući da je za BiH u ovom trenutku i u ovim globalnim okolnostima najbolje da ostane vojno neutralna.

Dodik je oštro osudio i formiranje vojske Kosova, ističući da se na taj način direktno krši Dejtonski mirovni sporazum i nejgov aneks koji govori o regionalnoj stabilnosti.

"Ovo će biti prilika da mi upravo u okviru Aneksa 1 B razmotrimo naše učešće u sporazumu o formiranju Oružanih snaga BiH i Republika Srpska će u najskorije vrijeme putem nadležnih institucija ispitati mogućnost izlaska iz tog sporazuma", rekao je Dodik, dodajući da Oružane snage ne služe narodima u BiH, već da su formirane da služe NATO potrebama.

Nakon sastanka najavljeno je i pokretanje inicijative da se mijenja Zakon o odbrani kako bi se iz njega izbacile odredbe koje govore o obavezama i putu BiH ka NATO savezu.

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, rekla je da je sastanak znak političke zrelosti te da je na njemu usvojeno 15 zaključaka, te da bi aktivacija MAP-a zahtijevala ponašanje zvaničnika suprotno rezoluciji Narodne skupštine Republike Srpske, koja ne smije da se dovodi u pitanje.

"Treba izmijeniti Krivični zakon Republike Srpske i uspostaviti obavezu usklađivanja ponašanja svih onih koji funkcionišu na nivou BiH sa onim što jesu stavovi, zaključci i odluke institucija Republike Srpske", rekla je Cvijanovićeva.

Sastanku su prisustvovali i Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Radovan Višković, mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske, te predstavnici nadležnih institucija, izabrani zvaničnici u institucijama BiH iz Republike Srpske, predstavnici parlamentarnih političkih partija u Srpskoj kao i predstavnici udruženja i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Na sastanak su bili pozvani i ministri iz Savjeta ministara BiH, međutim nisu se odazvali, a Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, rekao je da nije iskren poziv predsjednice Republike Srpske te da će neko iz PDP-a biti na tom sastanku "forme radi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije