BiH

Rešić: Značajan iskorak u učešću žena u politici

Rešić: Značajan iskorak u učešću žena u politici
Foto: Ilustracija | Rešić: Značajan iskorak u učešću žena u politici

STRAZBUR - Učešće žena u političkom životu regija odnosno entiteta, bila je tema o kojoj je danas govorila ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, na sjednici Odbora regija, gdje u svojstvu člana i zamjenika šefa bh. delegacije, učestvuje u radu 33. zasjedanja Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope, u Strazburu.

Ona je istakla da Republika Srpska bilježi značajne promjene u učešću žena u politici pogotovo od 2011. godine, kada je u sastavu Vlade Srpske, prvi put bilo pet žena a 2013. godine, na čelu Vlade, za premijera, dolazi žena, što do tada nikada nije zabilježeno na području BiH a ni regije. 

Podsjetila je i na reizbor premijerke 2014. godine te na imenovanje prve žene predsjednice Vijeća naroda Republike Srpske.

"Mi smo napravili značajan iskorak. Ali je ipak primjetno da za žene, koje su na izbornim listama, ne glasaju žene i to moramo promjeniti. Ono što je takođe primjetno, čak i ovdje u Savjetu Evrope, jeste da o ovim temama govore samo žene. U ovoj diskusiji očigledno muškarci ne učestvuju iako su ovdje, sa nama. Dok god to ne promjenimo, nećemo napraviti dalji napredak", rekla je Rešićeva obraćajući se Odboru regija.

Predstavljanjem lokalne demokratije u Srbiji, Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope sutra će završiti svoj rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije