BiH

Revizija budžeta SBK: Za organizovanje izleta prekovremeni sati

Revizija budžeta SBK: Za organizovanje izleta prekovremeni sati
Revizija budžeta SBK: Za organizovanje izleta prekovremeni sati

SARAJEVO - Plaćanje komisije čije je osnivanje nepotrebno i suprotno zakonu, isplata prekovremenih sati za posao organizovanja izleta, te zadržavanje istog nivoa dnevnica i nakon što ih je Vlada FBiH smanjila neke su od nepravilnosti u trošenju budžeta Srednjobosanskog kantona.

Njih su utvrdili federalni revizori u izveštaju o finansijskom radu SBK u prošloj godini, kojem su dali negativno mišljenje.

"Iako je Zakonom o koncesijama definirano da nadzor nad korištenjem predmeta koncesije provode nadležna ministarstva, a nad izvršenjem obaveza uplate naknade za koncesiju provodi Ministarstvo finansija, Vlada je formirala komisiju za ove poslove, što je u suprotnosti sa odredbom spomenutog zakona", naveli su revizori.

Pri tom, potraživanja za koncesije iznose oko 1,1 milion KM, a revizori su istakli da nisu poduzete sve predviđene mjere, poput aktiviranja mjenica, pokretanja sporova i raskida ugovora radi njihove naplate.

Inače, naknada za rad u komisijama iznosila je 810 do 820 KM.

"Utvrđeno je da su MUP i Kantonalni sud Novi Travnik prekršili odredbe Uredbe o naknadama koje namaju karakter plaće, jer su naknadu po osnovu rada u neradne dane uvećavali za 50 umjesto za 30 odsto osnovne plaće. Suprotno odredbama Zakona o radu, Kantonalni sud Novi Travnik obračun i isplatu prekovremenog rada vršio je i za rad na organizovanju izleta uposlenika Suda", navodi se u izvještaju.

Takođe, istaknuto je da su svi, osim MUP-a, u decembru isplaćivali 45 KM dnevnice mada je Vlada FBiH odlučila da je smanji na 25 KM.

"Općinski sud Bugojno je tokom cijele godine sudijama i pojedinim stručnim saradnicima isplaćivao dnevnice za službeno putovanje u visini od 50 KM u skladu s pravilnikom koji je prestao da važi u februaru 2010. godine", ukazali su revizori, te dodali da ovaj sud nije bio ekonomičan s obzirom na to da je za nekoliko zaposlenih odobrena upotreba privatnog auta u službene svrhe za isto putovanje.

SBK prošlu godinu završio sa suficitom od oko dva miliona KM

Revizori su upozorili da planiranje i trošenje javnog novca nije efikasno i u skladu s propisima s obzirom na to da je, između ostalog, rebalansom budžeta za prošlu godinu, koji je objavljen tek u aprilu ove godine, zapravo pokriveno prekoračenje kod nekih budžetskih korisnika. Istovremeno su nekim ministarstvima odobrena sredstva daleko veća od onoga što su potrošili.

Tekuća rezerva Vlade SBK, premijera i ministra finansija iznosila je blizu milion KM i uglavnom nije potrošena za hitne i nepredviđene izdatke, što joj je svrha, nego za jednokratne pomoći za školovanje, liječenje, udruženja građana i obaveze prema demobilisanim borcima.

Budžet SBK iznosio je oko 172,8 miliona KM, a nakon rebalansa oko 155,9 miliona KM. Ovaj kanton je godinu završio sa suficitom od oko dva miliona KM, ali su, kako je utvrđeno, prihodi precijenjeni za 1,98 miliona KM. Uz to, revizori su skrenuli pažnju da nije iskazano 8,5 miliona KM "teških" pravosnažnih presuda za plate.

Ni javne nabavke, koje su iznosile više od 4,7 miliona KM, nisu bile u potpunosti provedene u skladu sa zakonom. Tako je, između ostalog, za kompjutersku opremu stigla samo jedna ponuda pa ipak je ocijenjeno da je time zadovoljena konkurentnost i sklopljen je ugovor, a nabavljena je i oprema koja nije bila navedena u tenderskoj dokumentaciji.

Revizori nisu mogli potvrditi opravdanost isplate oko 1,3 miliona KM za ugovore o djelu i o privremenim i povremenim poslovima jer su najveći dio poslova za koje su angažovani vanjski saradnici zapravo redovni poslovi budžetskih korisnika. Slično je bilo i s komisijama.

Tahir Lendo, premijer SBK, kazao je da će, čim Ministarstvo finansija dostavi revizorski izvještaj Vladi, zauzeti stav i pokrenuti proceduru na otklanjanju nedostataka i poštivanju preporuka revizora.

Bivšim ministrima dali službene telefone

Ministrima SBK je prošle godine, po isteku mandata, dodijeljeno osam mobilnih telefona kojima su se koristili, istakli su revizori. Vrijednost tih telefona bila je oko 3.000 KM, a utvrđeno je i da je bez adekvatnog obrazloženja rashodovano 11.600 KM vrijednih mobilnih telefona, GPS uređaja, motora i vozila.

Na plate, naknade i doprinose zaposlenih u institucijama SBK potrošeno je 98,6 miliona KM, što je za oko 657.300 KM više nego 2010. godine.

Uz to se ovaj trošak odnosi na 5.410 zaposlenih, odnosno znatno veći broj od planiranih budžetom i rebalansom budžeta.

"Najviša je plata predsjednika Kantonalnog suda od 3.400 KM, a najniža iznosi 535 KM. Osnovna plata premijera je 2.709 KM, predsjednika Skupštine 2.383 KM, ministara 2.172 KM, profesionalnog zastupnika 1.249 KM", naveli su revizori. Poslanici su imali i 574 KM paušala.

U februaru ove godine utvrđeni su novi koeficijenti za obračun plata, koji se retroaktivno primjenjuju od 1. oktobra prošle godine. Stoga je na teret ovogodišnjeg budžeta SBK isplaćeno 521.300 KM za razliku plata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije