BiH

Revizori se svađali pred Komisijom

Revizori se svađali pred Komisijom
Revizori se svađali pred Komisijom

SARAJEVO - Sukobi između glavnog revizora Ureda za reviziju institucija BH i njegovih zamjenika danas su na sjednici Parlamentarne komisije za finansije i budžet zasjenili utvrđene propuste u radu sedam bh. institucija, koje su za poslovanje u prošloj godine dobile mišljenje s rezervom.

Glavni revizor Milenko Šego na sjednici, na kojoj su saslušavani predstavnici sedam institucija, najprije se verbalno sukobio sa zamjenikom Božanom Trninić.

Ona je, kao i drugi zamjenik glavnog revizora Dževad Nekić, izdvojila svoje mišljenje o poslovanju Ministarstva odbrane BiH smatrajući da je ono trebalo da dobije negativno, a ne mišljenje s rezervom.

Drugi sukob između revizora izbio je kada je na sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma bh. parlamenta analiziran revizorski izvještaj o poslovanju Agencije za identifikacione dokumente (IDDEEA).

Trninićeva je ustvrdila da u Ministarstvu odbrane (MO) nijedan finansijki podatak nije tačan i podsjetila da nisu uknjižili 72 miliona KM vrijednu imovinu, a nisu ispoštovali ni ranije preporuke revizora.

"Postojeći zakon o reviziji je prevaziđen. Glavni revizor se ponaša kao monopolista. On nema povjerenja u zamjenike. Ako je u generalnom revizoru skoncentrisana sva revizija, ako je skoncentrisana u jednom čovjeku, to je velika opasnost za profesionalnu reviziju", upozorila je Trninićeva, a Šego je njeno izlaganje nazvao "emotivnim nastupom".

"Izdvojeno mišljenje nije u skladu sa Zakonom o reviziji. Odgovorno tvrdim da je Ministarstvo odbrane napravilo ogroman napredak. Nemamo strahovitih primjedaba o trošenju, a pitanje imovine je složeno i ne možemo na njih same svaliti taj teret", kazao je Šego ustvrdiši i da "se bilans stanja ne slaže ni u jednoj instituciji".

Reagovao je njegov zamjenik Dževad Nekić upozorenjem da nadležne institucije moraju reagovati zbog činjenice da se bilans stanja u MO ne slaže za 72 miliona.

Šego mu se potom obratio ljutitim tonom, upitavši Mekića zna li uopšte šta znači kvalifikacija u mišljenju.

U Ministarstvu odbrane nisu uknjižili 72 miliona KM vrijednu imovinu

Članovi Komisije za finansije i budžet upozorili su rukovodstvo Ureda za reviziju da svoje probleme riješi unutar institucije i da ovakvim neprimjerenim istupima ne dovode u pitanje njen kredibilitet, vjerodostojnost njenog ukupnog rada pa i revizorskih izvještaja.

U slučaju IDDEEA ključni razlog za revizorsko mišljenje s rezervom bio je ugovor o nabavci ličnih karata i vozačkih dozvola s banjalučkom firmom "Milbauer", vrijedan 104 miliona KM. Ured za reviziju je u svom izvještaju, u kojem je Nekić opet izdvojio mišljenje, naveo da je ugovor sklopljen mimo Zakona o javnim nabavkama te da može imati štetne posljedice po budžet BiH.

Siniša Macan, direktora IDDEEA, odgovorio je da je Vijeće ministara svojim zaključcima odobrilo da ugovor o nabavci dokumenata bude izuzet od primjene Zakona o javnim nabavkama i odobrilo pregovarački proces s firmom "Milbauer" Banjaluka, koja je kćerka firma istoimene njemačke kompanije.

"Zbog tajnosti i pitanja koje imaju veze s bezbjednošću BiH, odobreno je izuzeće od zakona. Ništa nije netransparentno urađeno. U cijelom svijetu, BiH i Njemačka imaju najzaštićenije lične dokumente", obrazložio je Macan, a njegov istup najviše je podržao Anto Domazet, član Komisije za finansije i budžet iz SDP-a.

Domazet je ocijenio da je pregovaranjem, s početne cijene od 160 miliona KM, posao sklopljen za 104 miliona.

"Na ovaj način je državi ušteđeno više od 50 miliona, a izdavanjem dokumenata zaradiće se ukupno 200 miliona KM. Očita je javna dobit", rekao je Domazet.

Njegovu "računicu" osporio je član Komisije za finansije i budžet Niko Lozančić tvrdnjom da "nije ekonomista, ali nije ni budala".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije