BiH

Revizori usvojili svoj pravilnik kako bi se počastili vozilom od 63.000 KM

Revizori usvojili svoj pravilnik kako bi se počastili vozilom od 63.000 KM
Foto: N.N. | Revizori usvojili svoj pravilnik kako bi se počastili vozilom od 63.000 KM

SARAJEVO - Ured za reviziju institucija BiH sklopio je ugovor sa sarajevskom firmom "AC Quattro" o kupovini 63.000 KM vrijedne limuzine.

Prema rezultatima javnog natječaja, od dvije prispjele ponude na konkurs prihvaćena je ova firme "AC Quattro", iza koje, kako su mediji u više navrata navodili, nominalno stoji Bakir Alispahić, bivši direktor AID-a i nekadašnji ministar policije FBiH (također bivši visoki zvaničnik SDA), koji je godinama na crnoj listi američkog Stejt departmenta.

Ured, koji se inače bavi revizijom i ukazivanjima na rastrošnost unutar državnih organa i na čijem je čelu Dragan Vrankić, od prije nekoliko mjeseci je izuzet iz Pravilnika Vijeća ministara o uslovima nabavke vozila u institucijama BiH. Naime, po tom pravilniku zvaničnici ranga državnih revizora mogu kupovati službena vozila do najviše 50.000 KM.

Nakon izuzeća Ured za reviziju je u međuvremenu usvojio vlastite pravilnike, te su u više navrata poručili da će "pratiti ograničenja i limite" koji su definirani Pravilnikom Vijeća ministara. No, to se očito nije desilo jer su kupili vozilo 13.000 KM skuplje.

Na pitanje za koga i za koje namjene je kupljena limuzina, iz Ureda za reviziju su odgovorili da je vozilo nabavljeno "za potrebe Ureda te da ga zadužuje vozač".

"Vozilo se koristi za potrebe prijevoza menadžmenta Ureda, kao i revizora tijekom revizija izvan sjedišta institucije", navode u svom odgovoru.
Zanimalo nas je i zašto je vozilo plaćeno 63.000, a ne do 50.000 KM, te smatraju li da su na ovaj način derogirali vlastitu ulogu u procesu revizije.

Iz Ureda su nam, međutim, odgovorili kako su nabavkom ovog vozila "slijedili načela Pravilnika Vijeća ministara", navodeći da oni nisu "jedna od upravnih organizacija unutar Vijeća ministara, već neovisna institucija usporediva sa najvišim pravosudnim institucijama države".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije