BiH

Režu plate, regres, dnevnice, naknade...

Režu plate, regres, dnevnice, naknade...
Režu plate, regres, dnevnice, naknade...

SARAJEVO - Plate zaposlenih u zajedničkim institucijama BiH ove godine biće srezane i time će biti ušteđeno čak 26 miliona maraka.

Ovo je planirano Nacrtom budžeta BiH za 2012. godinu, koji je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora BiH. Kako je planirano, ovaj iznos treba da bude ušteđen tako što će osnovica za plate biti smanjena za pet odsto odnosno sa 498,10 KM na 473 KM.

Takođe Nacrtom budžeta, koji bi trebalo da bude razmatran na današnjoj sjednici Savjeta ministara BiH, planirano je i smanjenje regresa za 50 odsto, pa će zaposleni u zajedničkim institucijama BiH umjesto dosadašnjih 586 KM primati 293 KM.

Predloženim Nacrtom budžeta zajedničkih institucija, koji prvi put predviđa višemilionske uštede na nivou BiH, planirana je i izmjena Odluke o isplati naknada za odvojeni život koja će biti manja za 20 odsto, na osnovu čega treba da bude ušteđeno šest miliona KM.

Takođe, zaposleni u institucijama BiH primaće i niže naknade za topli obrok koje će biti umanjene za jednu KM, a na ovaj način predviđene su uštede u odnosu na prethodni budžet u iznosu od šest miliona KM.

Nakon što su smanjene dnevnice unutar BiH, budžetom za 2012. godinu biće smanjene i dnevnice za inostranstvo za deset odsto. Trenutno u BiH dnevnica u inostranstvu kreće se od 65 KM, koliko bude isplaćeno za dan boravka u Kambodži ili Laosu, do 169 KM kolika je dnevnica za Norvešku.

Troškovi reprezentacije biće smanjeni za 20 odsto tako da će na ovoj stavci u odnosu na budžet iz 2011. godine biti ušteđeno 550.000 KM.

Prema prijedlogu Ministarstva finansija i trezora BiH biće izmijenjena i Odluka o korištenju mobilnih i fiksnih telefona tako da će troškovi za ove namjene biti smanjeni za 50 odsto, a očekuje se ušteda od čak 750.000 KM.

Kako saznajemo u Savjetu ministara BiH u budžet je već ukalkulisana i mjera za smanjenje troškova za gorivo, te zamrzavanje zapošljavanja u institucijama BiH osim u slučajevima kada sredstva za te namjere budu odobrena iz budžetskih rezervi.

U Savjetu ministara takođe kažu da će ove uštede zahtijevati i izmjene Zakona o platama, te izmjene Zakona o Centralnoj banci BiH i to u dijelu koji se odnosi i koji reguliše raspodjelu dobiti.

Nacrtom budžeta zajedničkih institucija BiH nisu predviđena sredstva koja bi omogućila isplatu penzija za prijevremeno penzionisane vojnike OS BiH, a kako nezvanično saznajemo ovaj problem će biti trajno riješen kroz novi aranžman sa MMF-om, jer bi svako drugo rješenje bilo paušalno i ne bi definitivno riješio problem.

Izvor "Nezavisnih" kaže da su uštede koje su predložene Nacrtom budžeta BiH u skladu sa zahtjevima javnosti i predstavnika RS, koji već godinama ističu da budu smanjeni troškovi administracije.

Ovaj izvor navodi da su uštede u skladu i sa Globalnim fiskalnim okvirom, a sa ciljem da bude obezbijeđena makroekonomska stabilnost u naredne tri godine.

Planirane uštede

Plate                                                     26.000.000 KM 

Naknade za odvojeni život                    6.000.000 KM

Topli obrok                                          6.000.000 KM

Troškovi reprezentacije                         550.000 KM

Troškovi telefoniranja                           750.000 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije