BiH

Rezultati neće kasniti zbog novog brojanja

Rezultati neće kasniti zbog novog brojanja
Rezultati neće kasniti zbog novog brojanja

SARAJEVO - Ponovno brojanje glasačkih listića sa 19 biračkih mjesta u BiH neće uticati na utvrđivanje rezultata opštih izbora u zakonskom roku, najkasnije 20 dana od 12. oktobra, dana izbora, saopšteno je iz CIK BiH.

Ova komisija sinoć je donijela odluku da se ponovo, u četvrtak, 23. oktobra, prebroje listići sa biračkih mjesta u 16 opština. Odluka CIK-a o ponovnom broju glasova ne odnosi se na listiće za Predsjedništvo BiH, gdje je mala razlika između prvorangiranog i drugorangiranog kandidata Mladena Ivanića i Željke Cvijanović, kao ni na poziciju predsjednika, odnosno potpredsjednika RS.

"Nalog o ponovnom brojanju uslijedio je  nakon što je glavni kontrolor za obradu, unos i potvrdu rezultata glasanja za opće izbore podnio CIK-u izvještaj po kojem nije moguće verifikovati rezultate izbora na ovim biračkim mjestima sa zbirnog obrasca koji su sačinili birački odbori, jer isti imaju velika odstupanja na testu tačnosti", rekla je Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a.

Glasački listići sa 19 biračkih mjesta biće brojani u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu u prisustvu posmatrača, a mogu mu prisustvovati i kandidati koji se pojavljuju na spornom listiću.

Glasački listići za Narodnu skupštinu RS biće provjereni s biračkih mjesta u Banjaluci, Gradišci, Ugljeviku, Vlasenici, Srpcu, Foči, Nevesinju, Zvorniku i Prijedoru. Listići sa biračkog mjesta u Tuzli biće provjereni za Predstavnički dom bh. parlamenta, za Parlament FBiH i za Skupštinu ovog kantona. S biračkog mjesta u sarajevskom Novom gradu ponovno će biti brojani listići za državni i federalni parlament, iz Goražda na provjeru idu listići za parlament BiH i Skupštinu Bosanskopodrinjskog kantona. S biračkog mjesta u Travniku ponovo će biti brojani glasački listići za Skupštinu Srednjobosanskog kantona, iz Jablanice i Čapljine za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona, a iz Čelića biće provjereni listići na kojima su glasovi za Skupštinu Tuzlanskog kantona.

"Da li će do roka za utvrđivanje izbornih rezultata biti još odluka o ponovnom brojanju glasačkih listića zavisiće od toga hoće li biti još ovakvih izvještaja od glavnog kontrolora za obradu, unos i potvrdu", naglasila je Pirićeva.

Ona je napomenula da je CIK preksinoć naredio i otvaranje zaštitnih vreća na dva biračka mjesta u Čelincu jer su, navodno, u vreće upakovani obrasci sa rezultatima. Ako obrazaca ne bude u vrećama, ponovo će biti izbrojani glasački listići s ovih biračkih mjesta za sve izborne nivoe.

Nakon što CIK do 2. novembra utvrdi rezultate opštih izbora, političkim subjektima ostaje rok od tri dana da upute prigovore i zahtjeve za ponovno brojanje kako bi do 11. novembra mogli biti objavljeni potvrđeni, konačni izborni rezultati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije