BiH

Rezultati popisa i dalje na čekanju

Rezultati popisa i dalje na čekanju
Rezultati popisa i dalje na čekanju

SARAJEVO - Agencija za statistiku BiH saopštila je danas da bi mogao biti prolongiran početak objavljivanja konačnih rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

U saopštenju se dodaje da na jučerašnjoj sjednici Centralnog popisnog biroa nije usvojen Prijedlog jedinstvenog programa obrade popisne građe Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013 godine, koji utvrđuje pravila za izvođenje rezidenta i pravila za uključivanje/isključivanje određenog broja popisnica u procesu obrade podataka.

Prijedlog, kako se navodi, nije usvojen zbog toga što tri statističke institucije nisu postigle saglasnost o setu pravila za određivanje statusa rezidenta /stalnog stanovništva/ koja će se koristiti tokom obrade podataka popisa.

Centralni popisni biro zaključio je da Agencija za statistiku BiH treba da dopuni prijedlog jedinstvenog programa sa usaglašenim primjedbama i sugestijama i dostavi ga Savjetu ministara BiH i Međunarodnoj monitoring misiji.

Iz Agencije poručuju da Savjet ministara BiH, na osnovu Memoranduma o razumijevanju, koji je potpisalo sa Evropskom komisijom i Savjetom Evrope 18. aprila 2012. godine, može zatražiti pomoć eksperata Međunarodne monitoring misije da predloži set pravila koji će omogućiti da rezultati popisa 2013. godine u BiH budu kvalitetni, upotrebljivi i međunarodno priznati i uporedivi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije