BiH

Rizik od pojave ebole u BiH izuzetno nizak

Rizik od pojave ebole u BiH izuzetno nizak
Rizik od pojave ebole u BiH izuzetno nizak

SARAJEVO - Rizik pojave zarazne bolesti ebola u BiH je izuzetno nizak, potvrđeno je Srni u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Epidemijsko izbijanje ebole /rijetke, ali teške i često smrtonosne zarazne bolesti kod ljudi i primata/ u zemljama afričkog regiona i prenošenje na evropski kontinent prouzrokovalo je u BiH niz lančanih reakcija - pojačan nadzor, preporuke za javno-zdravstvene mjere, te provođenje linije odgovornosti unutar Komisije za provođenje međunarodne zdravstvene regulative. 

Set preporuka koje se odnose na putnike u međunarodnom saobraćaju, službena lica koja vrše kontrolu ulazaka osoba iz susjednih zemalja, te zdravstvene radnike dostavljen je na sve granične prelaze, zdravstvene i druge relevantne ustanove. 

Odgovarajućim plakatom obavještavaju se putnici koji ulaze u BiH iz zemalja u kojima je registrovana ebola da to i naglase službenom licu na graničnom prelazu da bi dobili sva neophodna uputstva i preporuke u vezi sa daljim postupanjem, ističu u resornom ministarstvu. 

Na osnovu informacija iz Instituta, odnosno Zavoda za javno zdravstvo u Republici Srpskoj, do danas su pod zdravstveni nadzor stavljene tri osobe, od kojih je za dvije zdravstveno praćenje završeno bez razvoja simptoma, a za jednu nadzor se provodi dok ne istekne period maksimalne inkubacije bolesti u trajanju od 21 dan. 

U Federaciji BiH jedna osoba se samoinicijativno javila, ali je konstatovano da ne spada u kategoriju osoba koje se stavljaju pod zdravstveni nadzor. 

Pod zdravstveni nadzor stavljaju se osobe koje dolaze iz zemalja koje su pogođene epidemijom ebole. Tokom perioda inkubacije osoba se svakodnevno javlja nadležnom epidemiologu ili specijalisti porodične medicine, pri čemu se mjeri temperatura i utvrđuje odsustvo simptoma.

Ukoliko se osoba ne javi u roku 24 časa, obavještava se zdravstvena inspekcija koja će provesti sve mjere da bi osoba ostala pod zdravstvenim nadzorom. 

Radi smanjenja i kontrole međunarodnog širenja epidemije prouzrokovane ebolom opšte instrukcije Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ pokazuju da opšta zabrana i ograničenje međunarodnih putovanja i trgovine ne postoji. 

 

 

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije