BiH

Rješavaju problem sukoba interesa

Rješavaju problem   sukoba interesa
Rješavaju problem sukoba interesa

SARAJEVO - Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas izmjene Zakona o Vijeću ministara, čime bi trebalo da bude riješena dilema ko će ubuduće provjeravati da li su kandidati za predsjedavajućeg, za državne ministre i njihove zamjenike u sukobu interesa.

Izmjene Zakona o Vijeću ministara biće dostavljene bh. parlamentu na usvajanje po hitnom postupku, a već u četvrtak bi se mogle naći na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma.

"Ubuduće će nadležno tijelo, koje imenuje Parlamentarna skupština BiH, umjesto Centralne izborne komisije BiH (CIK) odlučivati o sukobu. Nadležno tijelo obavljaće poslove u vezi s postojanjem propisanih uvjeta za imenovanje predsjedatelja, ministara i zamjenika ministara", saopšteno je nakon vanredne sjednice Vijeća ministara, kojeg je Dom naroda bh. parlamenta zadužio da do 24. septembra dostavi dopune Zakona o Vijeću ministara radi njegovog usaglašavanja sa Zakonom u sukobu interesa u isnitucijama BiH. Usvoje li oba dom parlamenta dopune Zakona o Vijeću ministara biće riješen problem jer je po novom Zakonu o sukobu interesa CIK ostala nadležna da daje saglasnost za ministre i zamjenike iako joj je oduzeta obaveza da provjereva da li su zvaničnici na nespojivim funkcijama.

Vijeće ministara utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje sporazuma o sniženju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama između nadležnih ministarstava BiH,  Albanije, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Turske. Ovim sporazumom korisnici prilikom boravka u zemljama potpisnicama, kao i u zemljama EU, moći će koristiti jeftinije usluge rominga od sadašnjih. Data je i saglasnost za povećanje kredita za izgradnju autoputa Banjaluka - Doboj za 35 miliona eura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije