BiH

Rješenja za BHRT ni na vidiku

Rješenja za BHRT ni na vidiku
Rješenja za BHRT ni na vidiku

SARAJEVO - Zbog praktično neodrživog modela finansiranja, Javni RTV sistem Bosne i Hercegovine u sve je nezavidnijoj situaciji, a nekim javnim servisima, poput BHRT-a, prijeti gašenje i potpuni mrak!

Šta bi to značilo za državu koja želi da postane kandidat za EU - ne treba ni naglašavati. Drugim riječima, sviđali se oni nekome ili ne, voljeli ih ili mrzili, javni servisi moraju postojati i egzistirati u svakoj iole uređenijoj državi.

Da bi cijela stvar bila još složenija, menadžment i uposlenici RTV sistema BiH pokušavaju se izboriti za opstanak u situaciji kad politika naprosto ne zna kako da riješi model održivog finansiranja javnih servisa.

Naime, nekoliko je ideja kako javne servise postaviti na noge, međutim, konačnog, suštinskog dogovora nema ni na vidiku, na šta upozorava i Svjetlana Topalić, potpredsjednik Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

"Ovo produženje sistema naplate koje smo dobili do 30. juna je produžetak agonije jer mi očekujemo da se političari do kraja juna konačno dogovore i pronađu finansijski održiv model naplate", navodi Topalićeva.

No, ona upozorava da je zabrinjavajuće što političari ne odstupaju od svojih stavova, koji su dijametralno suprotni jedan drugom.

Upravo s tim u vezi u opticaju je nekoliko ideja. Jednu od njih, kako kaže Aleksandra Pandurević, šef Kluba poslanika SDS-a u parlamentu BiH, ova stranka je iznijela još prije nekoliko godina.

"SDS je predložio da se tri javna servisa plaćaju iz budžeta jer ionako služe vlastima. Nažalost, nije bilo sluha za ovaj model, koji je i u Srbiji", kaže ona.

Drugi model bi u cijelu priču uključio sve operatere koji postoje u BiH i na njega se osvrće Adil Osmanović (SDA), ministar civilnih poslova BiH.

"Ovaj model trenutno razmatra Vlada FBiH. Oni predlažu da svi operateri u BiH preuzmu troškove naplate tako da faktički taksu ugrade u svoju cijenu usluga. A to pogotovo što je fiksne telefonije sve manje", ističe Osmanović.

S druge strane, Nikola Lovrinović (HDZ), dopredsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije parlamenta BiH, upire prstom u Upravni odbor Javnog RTV sistema. On podsjeća da je posljednjih 10 godina stanje svakim danom sve gore i da su dok je bilo para - svi šutjeli, "prije svih UO".

"Bilo je perioda kada UO godinama nije držao niti sastanke niti radio na provedbi odredbi zakona. Veliki dio odredbi nikad nije implementiran, pa ni obveze koje govore o naplati RTV pristojbe, ili one koje govore o usklađivanju entitetskih zakona sa zakonom o RTV sustavu BiH", ističe on.

Zaključuje da se UO i ovoga trenutka bavi "samo time kako doći do novca, pa i tu obavezu sa sebe prenosi na druga tijela, čak i na parlament".

"BHRT je u ovu situaciju ponajviše doveo upravo UO sustava, koji je entitetskim servisima tolerirao neizmirivanje obveza i tek odnedavno ih počeo utuživati. Prema mojim informacijama, entitetski servisi duguju BHRT-u oko šest milijuna KM. Dakle, rješenja nema bez donošenja izmjena i dopuna postojećeg zakona o sustavu, ili donošenja novoga", zaključuje Lovrinović.

Kada će se to desiti, odnosno da li će se uopće desiti - veliko je pitanje. Do tada, možda ćemo biti hroničari vremena u kojem je ugašena javna televizija države koja nije ni u ratu, niti je bankrotirala, što bi bio svojevrsni nonsens i događaj bez presedana u novijoj povijesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije