BiH

Rodić: Okrenuti se ekonomiji i zapošljavanju

Rodić: Okrenuti se ekonomiji i zapošljavanju
Rodić: Okrenuti se ekonomiji i zapošljavanju

PRIJEDOR - Demokratski narodni savez /DNS/ smatra da će maksimalistički ciljevi uvijek voditi ka nestabilnosti i da se treba okrenuti ključnim pitanjima – ekonomiji, zapošljavanju, socijalnim problemima i borbi protiv kriminala i korupcije, izjavio je danas generalni sekretar DNS-a Dragutin Rodić.

"Dogovarati se treba o onome o čemu se možemo dogovoriti. Pokušaj dominacije jednog naroda nad drugim narodima nikom neće donijeti dobra. Gradimo ono što je moguće, a ne pokušavajmo da prevarimo jedni druge s ciljem ostvarenja svojih namjera", rekao je Rodić Srni povodom 19. godišnjice parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je naglasio da DNS smatra da je Dejtonski sporazum uspostavio nove odnose na ovim prostorima i omogućio razvoj institucija, kako Republike Srpske, tako i BiH. 

"Sve što se bude ubuduće dešavalo, posebno kad je riječ o Aneksu četiri, odnosno Ustavu BiH, mora biti rezultat odluka u institucijama i dogovora, konsenzusa i kompromisa naroda koji žive na ovim prostorima. Ali, najvažnije je postići povjerenje, jer samo tako možemo graditi budućnost", poručio je Rodić. 

On je ocijenio da je Dejtonski sporazum jedan od najvažnijih događaja u najnovijoj istoriji naroda koji žive u BiH koji je ne samo zaustavio tadašnji građanski rat nego i uspostavio nove odnose i stvorio pretpostavke da BiH sa dva ravnopravna entiteta – Republikom Srpskom i Federacijom BiH - nastavi novi život i na bazi dogovora, konsenzusa i kompromisa ostvari trajni mir.

"U ovih 19 godina Dejtonski sporazum je često bio na raznim iskušenjima i misao tvoraca ovog sporazuma da se njime omogući prestanak rata i početak novog života neki u BiH nisu shvatili kako treba nego su tog trenutka počeli sa tezom da je Dejton samo zaustavio rat, a da koncept BiH treba biti sasvim drugačiji. To nije realno", smatra Rodić. 

Danas se navršilo 19 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH. U Republici Srpskoj 21. novembar je republički praznik i neradni dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije