BiH

Rodić: Problematično bi bilo da CIK probije rokove

Rodić: Problematično bi bilo da CIK probije rokove
Rodić: Problematično bi bilo da CIK probije rokove

PRIJEDOR - Generalni sekretar DNS-a Dragutin Rodić izjavio je danas da se može biti zadovoljan ili nezadovoljan dinamikom kojom Centralna izborna komisija /CIK/ BiH objavljuje izborne rezultate, ali da je činjenica da je zakonski rok za objavljivanje konačnih rezultata 11. novembar.

"Problematično bi bilo ako bi CIK BiH probio zakonom predviđene rokove, a sve do tada razumljiv je oprez, pogotovo kada je riječ o poziciji člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srpske, gdje su razlike nekoliko hiljada glasova", rekao je Rodić.

On je naglasio da postoje statistička pravila o reprezentativnosti uzorka na osnovu kojih se, kao i na osnovu iskustava iz prethodnih izbora, može s velikom vjerovatnoćom pretpostaviti da li su, prema trenutno prebrojanim glasovima, izbori završeni ili još ima šanse da neko nekoga pretekne.

"Najbolje je sačekati konačne rezultate, mada smatram da nije za očekivati da se trenutni redoslijed promijeni, te će konačni rezultati biti približno jednaki sadašnjim, preliminarnim", naveo je Rodić.

On je istakao da je 30 dana predizborne kampanje bilo dovoljno da svi politički subjekti kažu šta su imali.

"Mislim da je kampanja u najvećem dijelu bila nekorektna, jer se svašta moglo čuti, te tim prije mislim da je krajnje vrijeme da se takve priče smire, jer ako ih političarima nije dosta, narodu sigurno jeste", poručio je Rodić.

On je ocijenio da svaki izbori "zatalasaju" društvo i da je to težak proces i za mnogo stabilnija društva nego što je društvo u tranziciji u BiH u kojem se to dešava svake dvije godine.

"Neminivno se politički procesi prenose na društvo, a prije svega nam je potrebna politička stabilnost da bismo iz nje izvodili ekonomsku i svaku drugu stabilnost. Svima zajedno treba da nam je cilj da se izborni proces što prije okonča kako bismo što prije dobili institucije koje će funkcionisati", rekao je Rodić.

On je zaključio da je sada očito koliko je DNS bio u pravu tvrdeći da treba sačekati konačne rezultate, a ne komentarisati mnogo šta se dešava.

"Svjedoci smo da ima zloupotreba kada je riječ o ljudima i broju mandata, iako će, tek kada budu verifikovani, izborni rezultati biti mjerodavni za konstituisanje vlasti na svim nivoima", rekao je Rodić.

Lider DNS-a Marko Pavić dan nakon izbora na konferenciji za novinare u Prijedoru rekao je da je ova stranka na izborima dobila oko 60.000 glasova i time zabilježila rast veći od 50 odsto u odnosu na prethodne opšte izbore 2010, kada je osvojila oko 39.000 glasova.

On je tada naveo da DNS neće komentarisati izborne rezultate drugih stranaka sve dok CIK BiH zvanično ne objavi konačne rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije