BiH

Rok za imenovanje Savjeta ministara 15. mart

Rok za imenovanje Savjeta ministara 15. mart
Rok za imenovanje Savjeta ministara 15. mart

SARAJEVO - Konačan rok za imenovanje Savjeta ministara BiH u novom sazivu je 15. mart, a Zakon o Savjetu ministara BiH ne predviđa nikakve sankcije ukoliko dođe do probijanja roka, rekao je danas Srni generalni sekretar Savjeta ministara BiH Zvonimir Kutleša.

On je naveo da, prema Zakonu o Savjetu ministara BiH, predsjedavajući ima rok od 35 dana, od momenta potvrde imenovanja u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, da imenuje ministre i zamjenike ministara i da od tog doma zatraži potvrdu njihovog imenovanja.

"To praktično znači da je konačan rok za imenovanje Savjeta ministara BiH u novom sazivu 15. mart, a ne 11. mart, kako su tvrdili neki mediji. Sada je teško očekivati da će se to i dogoditi u ovom roku jer je ostalo vrlo malo vremena, mada nije isključeno da i taj posao bude doveden do kraja", rekao je Kutleša.

On je istakao da će, ako se imenovanje ministara i zamjenika u Savjetu ministara BiH ne dogodi do 15. marta, onda to biti urađeno naknadno.

"Zakon o Savjetu ministara BiH ne predviđa nikakve sankcije ukoliko dođe do probijanja pomenutog roka. Naravno da nije dobro da se krše rokovi, ali evo, i drugi rokovi su u BiH bili prekršeni, pa je tako i potvrđivanje imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića obavljeno sa malim zakašnjenjem", rekao je Kutleša.

On je dodao da se slični rokovi probijaju i na drugim, nižim nivoima vlasti u BiH, entitetima i kantonima.

Kutleša nije mogao da odgovori na pitanje koje su političke partije Zvizdiću uputile svoje kandidate za ministre i zamjenike ministara, navodeći da to pitanje treba postaviti novom predsjedavajućem Savjeta ministara BiH koji obavlja konsultacije za političkim strankama u vezi sa sastavljanjem Savjeta ministara BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je imenovanje Denisa Zvizdića za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH 11. februara. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije