BiH

Reakcije Rusije, SAD i EU na Mladićevu presudu: Od 'primljeno k znanju' do 'antisrpsko'

Reakcije Rusije, SAD i EU na Mladićevu presudu: Od 'primljeno k znanju' do 'antisrpsko'
Foto: Tanjug | Rusija, SAD i EU: Od 'primljeno k znanju' do 'antisrpsko'

BEOGRAD - Presuda bivšem generalu VRS Ratku Mladiću bila je udarna vijest u domaćim i svjetskim medijima. Na presudu su reagovali i Moskva i Vašington.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je rekla da je presuda samo nastavak politizovanog pristrasnog kursa koji je zauzimao Tribunal u Hagu tokom svog rada.

Ona je dodala da je indikativno to što Tribunal nije uspio da nađe krivično djelo u postupcima "zloglasnog bosanskog ratnog komandanta Nasera Orića“, čiji su se militanti “krili u Srebrenici i koristili za napad na srpske civile od 1992. do 1994."

Kako je rekla, Tribunal tumači tragične događaje iz devedesetih na “vještački, jednostrani i antisrpski način“ i tako podriva obnovu uzajamnog povjerenja na Balkanu.

Slučaj ubistva majke i djeteta ispred Centra za socijalni rad u Rakovici, 12. jula ove godine, duboko je pogodio javnost.

Sa druge strane, Vašington je bio prilično neodređen.

Američki Stejt department saopštio je da je primio k znanju presudu Mladiću, prenio je “Glas Amerike“.

Zvaničnik Stejt departmenta rekao je da SAD podržavaju rad i presude Haškog tribunala, da nastavljaju da se sjećaju žrtava u ratu u bivšoj Jugoslaviji, ali i "da pozivaju zemlje i narode u regionu da se uzdrže od zapaljive retorike i da rade zajedno da izgrade bolju budućnost za čitav region".

Zvanične reakcije Brisela nije bilo. Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič kaže da EU ne komentariše individualne presude, ali da u potpunosti poštuje i podržava rad Tribunala u Hagu.

Ona je poslije izricanja presude Ratku Mladiću u ime EU pozvala sve zemlje u regionu da rade radi pomirenja, regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa.

"Presuda koja je u slučaju Ratka Mladića izrečena danas pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju dotiče se najmračnijih i najtragičnijih događaja u Bosni i Hercegovini, uključujući genocid u Srebrenici. Dostizanje pravde i kažnjavanje najtežih zločina jesu osnovna ljudska obaveza", navedeno je u saopštenju koje je Kocijančičeva prenijela medijima u Briselu.

Ona je u saopštenju, u ime EU, prenijela i najdublje saučešće svima koji su preživjeli i onima koji su izgubili svoje najdraže.

"Iako mi ne komentarišemo individualne presude, u potpunosti poštujemo odluke Tribunala u Hagu i podržavamo njegov rad", navela je Kocijančičeva, te dodala da EU naglašava potrebu za punom saradnjom sa Tribunalom u Hagu, ali i sa nasljednikom Tribunala - Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale.

Šef Delegacije EU Sem Fabrici izjavio je da EU u potpunosti poštuje rad Međunarodnog suda u Hagu, kao i da ne komentariše pojedinačne slučajeve.

Fabrici je, upitan da prokomentariše presudu Ratku Mladiću u Hagu, rekao novinarima da EU naravno pruža podršku svim zemljama u regionu da podrže sve mehanizme tog Međunarodnog suda, ali da EU ne komentariše pojedinačne slučajeve.

Slično je prokomentarisala i šefica diplomatije EU Federika Mogerini.

"Presuda u slučaju Ratka Mladića pred Međunarodim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, koja je danas izrečena, dotiče se nekih od najmračnijih, najtragičnijih događaja u nedavnoj istoriji Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana, uključujući genocid u Srebrenici", ocijenila je Mogerinijeva, prenijele su agencije.

Inače, članice EU su reagovale pojedinačno. Njemačka je zadovoljna presudom, kao i ministar spoljnih poslova Velike Britanije, Boris Džonson.

Da je “pravda ostvariva” rekao je i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije