BiH

Ružniću i Mustafiću smanjene kazne, Selimović oslobođen

Ružniću i Mustafiću smanjene kazne, Selimović oslobođen
Ružniću i Mustafiću smanjene kazne, Selimović oslobođen

SARAJEVO - Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je nekadašnje pripadnike Petog korpusa Armije BiH /ABiH/ Adila Ružnića i Emira Mustafića na po tri i po godine zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim vojnicima i srpskim civilima na području Bihaća, dok je Mehura Selimović oslobođen krivice.

Prema presudi, Ružnić je davao znakove stražarima da udaraju ratne zarobljenike prilikom ispitivanja u kasarni "Adil Bešić" u Bihaću, dok ih je Mustafić udarao palicom, prenosi Birn.

Optužnica ih je teretila da su od aprila 1994. do kraja januara 1996. omogućili i sami učestvovali u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zatočenih u centru "Luke" u Bihaću, auto-servisu "Rad" u Cazinu, kasarni "Adil Bešić" i prostorijama hotela "Park" u Bihaću.

Prvostepenom presudom Suda BiH od 17. septembra 2012. Mehura Selimović je proglašen krivim za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina.

Adil Ružnić proglašen je krivim za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i osuđen na kaznu zatvora od osam godina, dok je Emir Mustafić za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od devet godina.

Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu 2013. i donijelo novu odluku nakon obnovljenog suđenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije