BiH

SBB će podržati set zakona o akcizama?

SBB će podržati set zakona o akcizama?
Foto: Ilustracija | SBB podržaće set zakona o akcizama?

SARAJEVO - Savez za bolju budućnost (SBB) podržaće izmjene i dopune seta zakon o akcizama ukoliko se ispuni njihov zahtjev da se za 50 posto umanji već predloženi postotak povećanja akciza na naftu i naftne derivate, saznaju "Nezavisne".

Podsjećamo da je planirano da se postojeće akcize povećaju za 15 feninga, a novac prikupljen od njih bi bio ulagan u putnu infrastrukturu i zdravstvo. Takođe, na jednoj od prethodnih sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH Fehim Škaljić, poslanik ove stranke, tražio je da se oformi parlamentarno tijelo koje će vršiti nadzor na koji način i gdje se troše sredstva od akciza, te je zatraženo da se za 50 posto umanji postotak povećanja akciza na naftu i naftne derivate. Ovaj prijedlog naišao je na oštre kritike kolega, pa su onda iz ove stranke odlučili da više neće podržavati izmjene i dopune seta zakona o akcizama.

Međutim, kako nam je pojasnio naš izvor, nakon niza sastanaka i dogovora, izvjesno je da će prijedlog SBB-a biti ispoštovan.

On kaže da bi ovaj prijedlog trebalo da dođe pred poslanike Predstavničkog doma BiH vjerovatno krajem septembra.

Takođe, nezvanično saznajemo da su vlasti u BiH "popustile" pod pritiskom međunarodne zajednice, koja insistira da BiH poveća akcize na naftu i naftne derivate kako bi mogla plaćati kredite i graditi putnu infrastrukturu.

Mirsad Isaković (SBB), član Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma, ističe da će SBB tražiti i da im se dostavi izvještaj gdje se troše sredstva od PDV-a kad uslijedi ovo povećanje i da se tačno zna da li ta sredstva idu zdravstvu ili poljoprivredi.

Zanimljivo je bilo čuti šta sada o ovome misli SDS, koji je bio protiv akciza zbog plavog dizela. Međutim, juče niko iz SDS-a nije odgovarao na pozive.

Mirsad Mešić, šef Kluba poslanika SDP-a, kaže da oni neće prihvatiti onaj prijedlog koji je već četiri puta Vijeće ministara BiH slalo pred poslanike.

"Naš predsjednik bio je na razgovoru sa Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, i s Fadilom Novalićem, premijerom FBiH. I tad je rečeno da na ovoliki iznos povećanja akciza nećemo pristati. O novom prijedlogu još nismo raspravljali, ali vjerujem da hoćemo. Kad budem imao stav stranke, ja ću ga iznijeti", rekao je Mešić.

Njegov kolega iz DF-a Damir Bećirović kaže da mu ne pada na pamet da digne ruku za akcize, posebno što od tih sredstava neće biti izgrađena nijedna cesta u Tuzlanskom kantonu u kojem je više od 600.000 stanovnika i koji najviše troši po glavi stanovnika.

Tvrdi da ne postoji način da se vrši monitoring nad sredstvima i da svakako kao član Komisije za budžet i finansije neće glasati za to da se građanima uzima novac da bi se gradile ceste po Sarajevu i Mostaru. Drugi poslanici koje smo kontaktirali juče nisu željeli komentarisati novi prijedlog, jer, kako kažu, nisu vidjeli šta on tačno sadrži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije