BiH

SDA: Netačna Čovićeva izjava da BiH službeno ne osporava izgradnju Pelješkog mosta

SDA: Netačna Čovićeva izjava da BiH službeno ne osporava izgradnju Pelješkog mosta
Foto: Ilustracija | SDA: Netačna Čovićeva izjava da BiH službeno ne osporava izgradnju Pelješkog mosta

SARAJEVO - Stranka demokratske akcije /SDA/ odbacila je izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića u vezi sa službenim stavom BiH kada je riječ o izgradnji Pelješkog mosta, navodeći da je apsolutna neistina da BiH službeno ne osporava njegovu izgradnju.

Iz SDA napominju da je Predsjedništvo BiH 2007. godine jednoglasno usvojilo stav da je BiH protiv izgradnje mosta do rješavanja otvorenih pitanja vezanih za identifikovanje morske granične linije između dvije zemlje.

O navedenom stavu, podsjećaju iz SDA, tada su upoznati i najviši zvaničnici Hrvatske.

Iz SDA poručuju da Čović, kao trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH, ima ustavnu obavezu da zastupa službene stavove i interese BiH i upozoravaju da drugačije postupanje predstavlja zloupotrebu službenog položaja o čemu bi Čović i te kako trebalo da vodi računa.

"Nedopustivo je da Čović umjesto obavezujućeg zastupanja interesa BiH zastupa interese druge države i nastoji da opravda postupke Hrvatske koji predstavljaju udar na suverenitet BiH i u suprotnosti su sa Konvencijom UN o pravu mora i dugoročnim interesima BiH", saopšteno je iz SDA.

Čović je juče rekao da problematizovanje gradnje Pelješkog mosta nije službeni stav BiH.

"Službeni stav zadnjih godina je bilo u smislu ohrabrivanja Hrvatske da nastavi sa takvim infrastrukturnim projektom koji ima veliko značenje i za BiH", rekao je Čović za Hrvatsku radio-televiziju.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ranije je rekao da se "projekat gradnje Pelješkog mosta nastavlja bez obzira na najave BiH da neće dozvoliti gradnju prije rješenja pitanja granice".

On je dodao da su za projekat dobili bespovratna sredstva i da će "pojasniti susjedima sve što treba".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije