BiH

SDA: Referendum nije imao legalitet, neće imati ni kredibilitet

SDA: Referendum nije imao legalitet, neće imati ni kredibilitet
SDA: Referendum nije imao legalitet, neće imati ni kredibilitet

SARAJEVO - Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH rekao je da će se Zakon o praznicima u RS mijenjati tako da se odredba o neobaveznosti uvede, da dan RS koji bi bio 9. januar ne bi bio obavezan za sve.

„Zakon o praznicima RS se mora uskladiti sa odlukom Ustavnog suda BiH, treba da vidimo kako izgleda taj tekst, znamo kakva je odluka pa ćemo onda da dajemo komentare u pogledu toga da li je ispoštovana odluka ili ne“, rekao je Džaferović.

Govoreći o referendumu, Džaferović je rekao da se radi o grubom kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, o gruboj povredi Ustava BiH nakon što je Ustavni sud suspendovao aktivnosti na referendumu i zabranio praktično održavanje referenduma vlasti RS su održale referendum.

„To je dakle povreda Ustava BiH i povreda Dejtonskog mirovnog sporazuma i za to se mora snositi odgovornost politička i krivična. Odgovornost treba da pokrenu institucije BiH koje su nadležne za to i institucije međunarodne zajednice koje su zadužene za implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Izostanak reakcije će ohrabriti snage koje su organizovale i sprovele referendum. Ovo se treba riješiti u ovom trenutku u BiH“, rekao je Džaferović.

Tvrdi da je referendum od Danu Republike „probni balon“ za neke druge referendume i da u prilog tome govore i izjave zvaničnika iz RS nakon održanog referenduma.

Upitan da kaže može li to uticati na  odnose SDA i Saveza za promijene, Džaferović je rekao da je uvjeren da će do kraja mandata očuvait koaliciju sa Savezom za promijene.

„Mislim da su oni u sve ovo uvučeni od strane vladajuće garniture iz RS. Nije im to bio dobar potez po mom mišljenju, bolje bi bilo da su se suprotstavili jer bi to bilo u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom, rekao je Džaferović.

Safet Softić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH  smatra da će se tenzije zbog referenduma održavati do lokalnih izbora i da će vjerovatno Milorad Dodik na izborima, od referenduma ostvariti određenu poklitičku dobit.

 „Čvrsto sam ubijeđen da će nakon svega ovoga nastupiti otrežnjenje, da će svi oni koji su napravili ovakav cirkus u BiH shvatiti da su ozbiljno narušili Dejtonski mirovni ugovor koji je međunarodni ugovor, da zemlje potpisnice i koje su garant ugovora imaju obaveze prema njemu i da će nakon otrežnjenja sve ovo u konačnici završiti u pravosudnim klupama“, rekao je Softić.

Tvrdi da je dirketnom zabranom referenduma od strane Ustanvog suda i direktnim kršenjem odluka Ustanvog suda napravljen ozbiljan presedan u BiH.

„Možda je  najbolja ilustracija svega onoga što se juče događalo ono što smo vidjeli u medijima kojekakvi vatrometi po Beogradu i Srbiji odakle se ponovo poručuje da granica nije Drina“, rekao je Softić.

Mišljenja je da će u periodu otrežnjenja ovo sve skupa imati određene posljedice i da će sankcije u narednom periodu uslijediti, a da za sankcije nije kasno ni nakon izbora.

„Kad kažem sankcije mislim na domaće institucije – Tužilaštvo BiH ima određene obaveze, i čuli ste da će nakon dostavljanja odluke Ustavnog suda Bih učiniti što mu je obaveza. Zaštita dejtonskog ugovora je obaveza međunarodne zajednice. Siguran sam da će se u tom smislu dogoditi sankcije koje će se odnositi na organizatore ovog referenduma“, rekao je Softić.

SDA: Anketa, a ne referendum

Iz SDA je saopšteno da referendum, tačnije anketa sprovedena na širem uzorku stanovništva entiteta RS“, nije imao legalitet, ali očigledno neće imati ni kredibilitet.

„Organizatori antiustavnog referenduma nisu imali na raspolaganju spiskove CIK-a pa je ostao otvoren prostor za manipulacije koji su obilato iskoristili. Katastrofalno niska izlaznost pumpana je ciframa u toku dana, kako bi javnost izvan Banskih dvora u Banjoj Luci stekla dojam masovne podrške ovoj avanturi koja pravno narušava Dejtonski sporazum i ugrožava red, mir i poredak u BiH“, saopašteno je iz SDA.

Dodali su da organizatori referenduma nisu postigli ono što im je bio cilj, odnosno „većina građana u RS nije zainteresirana za političke avanture čija je jedina stvarna svrha i cilj podržavanje ocvalog političkog ega Milorada Dodika“.

„Udar na Ustavni sud i Dejtonski sporazum samo otvara dodatnu mogućnost, da osim ekonomskih malverzacija koje je dosad uspijevao zataškati, bude krivično gonjen i za narušavanje ustavnog poretka“, stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije