BiH

SDA: Rezolucijom se krši Dejtonski sporazum

SDA: Rezolucijom se krši Dejtonski sporazum
Foto: Ilustracija | SDA: Rezolucijom se krši Dejonski sporazum

SARAJEVO - Stranka demokratske akcije /SDA/ smatra da Rezolucija o vojnoj neutralnosti Republike Srpske, usvojena na sinoćnjoj sjednici Narodne skupštine Srpske, predstavlja "novo flagrantno kršenje Dejtonskog sporazuma i udar na suverenitet BiH", zbog čega od međunarodne zajednice očekuje "odlučno reagovanje".

U saopštenju ove stranke navodi se da je pitanje spoljne politike, odbrane i integracija u toj oblasti isključivo pitanje BiH.

"Rezolucija ne može proizvesti nikakve efekte i biće osporena svim ustavnim i zakonskim sredstvima, ali ne treba potcijeniti njene posljedice na odnose u zemlji", poručuju iz SDA.

U saopštenju se podsjeća da je BiH okončala proces reforme odbrane u periodu 2002-2006. godina i da su u tome učestvovali predstavnici entiteta.

"U okviru te reforme usvojen je Zakon o odbrani BiH za koji su glasali svi poslanici, uključujući i poslanike iz SNSD-a. Tim zakonom jasno je propisan integracioni NATO put BiH", navode u SDA.

U ovoj stranci ističu da je Predsjedništvo BiH, kao jedino nadležno za ta pitanja, donijelo odluku o pristupanju BiH NATO-u i u tome su učestvovali predstavnici Republike Srpske.

"Tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH iz Republike Srpske potpisao je zahtjev za prijem BiH za Akcioni plan za članstvo BiH u NATO", napominje se u saopštenju.

U SDA ocjenjuju da je stavka iz Rezolucije o vezivanju integracionih procesa sa drugom državom - Srbijom protivustavna i protivdejtonska i govori "o namjerama o povredi teritorijalnog integriteta BiH".

"Ovakav postupak je još jedan u nizu udara koji dolaze od /predsjednika Republike Srpske Milorada/ Dodika i njegove političke strukture kako bi se u drugi plan stavila teška ekonomska situacija u tom entitetu", smatraju u SDA.

U ovoj stranci ocjenjuju da je ovo istovremeno jasan signal međunarodnoj zajednici da Republika Srpska "nastavlja da ugrožava Dejtonski mirovni sporazum i da postaje ozbiljan remetilački faktor" na zapadnom Balkanu, što svakako zahtijeva odlučno reagovanje.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je sinoć Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske kojom se definiše neutralnost Republike u odnosu na postojeće vojne saveze.

U Rezolucije je navedeno da teritorija Srpske ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije