BiH

SDA, SNSD, HDZ i DF nova vlast u BiH

SDA, SNSD, HDZ i DF nova vlast u BiH
SDA, SNSD, HDZ i DF nova vlast u BiH

SARAJEVO, BANJALUKA - Vlast na nivou BiH, možda i prije Nove godine, formiraće SDA, HDZ BiH, SNSD i Demokratska fronta Željka Komšića.

Ovo nam je nezvanično rečeno u većini političkih partija, osim u SDS-u, gdje tvrde da se pobjedom Mladena Ivanića za srpskog člana Predsjedništva BiH Savezu za promjene otvaraju vrata za formiranje vlasti na državnom nivou.

Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, kaže da izbor Ivanića otvara vrata vlasti i SDS-u, ali da neće ulaziti u nju po svaku cijenu i zbog fotelja već kako bi uradili nešto da narod ove zemlje živi bolje.

PARLAMENT: Prema juče objavljenim nepotpunim informacijama, u parlamentu BiH, koji broji 42 poslanika, iz FBiH će sjesti njih 28, i to devet iz SDA, zatim po pet iz DF-a i SBB BiH, HDZ BiH - HNS će imati četiri, SDP tri i HDZ 1990 i BPS Sefera Halilovića po jednog poslanika. Što se tiče državnih poslanika iz RS, prema sadašnjim podacima koji su podložni promjenama SNSD će imati šest poslanika, SDS četiri, PDP - NDP i DNS - NS, SDA i SP RS po jednog. Postoji mogućnost da SP RS ostane bez mandata koji bi najvjerovatnije otišao SDS-u.

U svim pobjedničkim strankama nezvanično kažu da je ključ za formiranje vlasti na nivou BiH u rukama HDZ BiH, ali da je sve izvjesnije da će kao partnera najveća hrvatska stranka birati SNSD i uz SDA i DF formirati tu vlast s obzirom na to da je u sadašnjim okolnostima nemoguća zajednička vlast SDA i SBB BiH.

"Očekujemo da učestvujemo u sastavljanju Savjeta ministara BiH i to je jedina realna opcija", rekao je Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, koji naglašava da će i prije novembra započeti nezvanični razgovori o formiranju vlasti i da je ubijeđen da će prvo biti formirani NS RS i Vlada RS.

Vlast na nivou FBiH i kantona, od koji zavisi formiranje i federalnog i državnog doma naroda, mogli bi činiti SDA, DF i HDZ BiH. U prilog tome ide i jučerašnja izjava Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, koji je po broju osvojenih glasova na drugom mjestu na nivou FBiH, odmah iza SDA.

"Osvojili smo 15 ili 16 poslaničkih mandata na svim nivoima više nego 2010. godine. Osvojili smo i petnaestak mandata više nego DF, ali naša politika je da, ipak, budemo izvan vlasti i da budemo lideri opozicije", rekao nam je Radončić, dodajući da njegova stranka neće blokirati formiranje kantonalnih skupština odnosno izbor delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH, koji potom bira i delegate za Dom naroda parlametna BiH.

MATEMATIKA: Matematički gledano, vlast u kantonima i FBiH mogle bi činiti tri kombinacije stranaka. U prvoj, to su SDA, DF i HDZ BiH, u drugoj varijanti su SDA, SBB i HDZ BiH i treća, koja bi u opoziciji ostavila SDA, izbornog pobjednika, jer bi vlast činili HDZ BiH, DF i SBB.

Zvaničnici SDA i HDZ BiH juče su naglasili da je neprihvatljivo i malo realno da SDA kao pobjednik izbora ostane bez vlasti, jer i u HDZ-u godinama unazad zagovaraju princip poštovanja volje naroda i građana.

U SDA i HDZ BiH, koje su dobile najveću podršku bošnjačkog i hrvatskog biračkog tijela, vjeruju da sada, za razliku od 2010. godine, neće biti blokada pri izboru delegata federalnog, odnosno državnog parlamenta.

"Nema prostora za odugovlačenje i političko ucjenjivanje. Za državu i rješavanje teških pitanja koja su pred nama najbolje je da vlast po vertikali, od kantona do nivoa BiH, čini ista, velika i stabilna parlamentarna većina", ocijenio je Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA.

SDP BiH, pobjednik prošlih opštih izbora, saopštio je da demokratskim putem ide u opoziciju jer su po rezultatima u FBiH tek na četvrtom mjestu. Genjac kaže da, ipak, SDP može biti u "igri" za vlast ako se namjerava ista struktura stranka u novoj većini okupiti na svim nivoima vlasti.

"Moramo voditi računa o broju delagata u domovima naroda i o većini u klubovima naroda", izjavio je Genjac.

U Demokratskoj fronti, koja je po broju glasova za bh. parlament na drugom mjestu, odmah iz SDA, ističu da ne žele u vlast po svaku cijenu.

DOMOVINA: Što se tiče RS, stvari su manje-više jasne i gotovo je izvjesno da će vlast formirati SNSD, DNS i SP uz pomoć još nekih poslanika, bilo "preletača" iz drugih stranaka ili poslanika iz koalicije Domovina. Ulazak Domovine u vlast u RS zavisiće od ulaska SNSD-a ili neke stranke iz RS u Vladu Federacije BiH, što je sasvim izvjesno jer godinama unazad HDZ BiH ima svog čovjeka u Vladi RS.

U svim partijama ističu da još nisu vođeni nikakvi razgovori na temu formiranja vlasti u RS i da se tek očekuju, kako kažu, sastanci svih sa svima, jer trenutno je situacija u neku ruku polarizovana pošto će SNSD, DNS i SP imati 44 poslanika, a SDS, NDP, PDP i Domovina 39.

"Što se tiče vlasti u RS, dva bloka su polarizovana, nismo imali razgovore ni sa kim. Zajedno s nama su ostale članice Saveza za promjene i nećemo sa SNSD-om jer smo mi dva različita svijeta", rekla je Pandurevićeva.

Na pitanje strahuju li u SzP da bi moglo doći do osipanja i prelaska u tabor SNSD - DNS - SP, Pandurevićeva kaže da ne vidi zbog čega bi došlo do toga.

Ono što je još izvjesno u RS jeste da će DNS, koji ima najbolju pregovaračku poziciju, dobiti mjesto premijera RS.

"Ne znamo ni sa koliko ćemo stranaka razgovarati. Sve opcije su moguće, ali je prva da DNS dobije to mjesto", rekao je Marko Pavić, lider DNS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije