BiH

SDA: Zahtjev SNSD-a za hitnu sjednicu pokušaj grube zloupotrebe parlamenta

SDA: Zahtjev SNSD-a za hitnu sjednicu pokušaj grube zloupotrebe parlamenta
Foto: N.N. | SDA: Zahtjev SNSD-a za hitnu sjednicu pokušaj grube zloupotrebe parlamenta

SARAJEVO - Stranka demokratske akcije (SDA) BiH smatra da ne postoje razlozi za sazivanje sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH, na kojoj bi trebalo da budu razmatrane ratnohuškačke izjave lidera ove stranke Bakira Izetbegovića, bez saglasnosti Kolegijuma, te ponavljaju da će jačati namjensku industriju za tržište, ali i za "ne daj Bože".

"Zahtjev SNSD-a za sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH predstavlja pokušaj grube zloupotrebe parlamenta od Dodikovih poslušnika", navodi se u današnjem saopštenju SDA.

Iz ove stranke optužuju i predsjedavajućeg Doma Mladena Bosića da je "potpuno neopravdano i suprotno Poslovniku prihvatio zahtjev".

"Očigledno je da Bosić, kao i mnogi drugi iz grupacije Saveza za promjene, nemaju snage i hrabrosti da se odupru još jednoj provokaciji koja dolazi od (predsjednika Republike Srpske) Milorada Dodika", ističe se u saopštenju.

Iz SDA tvrde da je riječ o "klasičnoj zamjeni teza svojstvenoj velikosrpskoj ideološkoj kuhinji da se drugi optužuju za ono što, u stvari, oni rade".

"Zato, jedino što izaziva zabrinutost jeste stalno naoružavanje susjeda koje može ugroziti Aneks 1 B Dejtonskog mirovnog sporazuma o ravnoteži vojnih efektiva u regionu, kao i stalne izjave i postupci Milorada Dodika kojima se atakuje na suverenitet BiH, prijeti njenom teritorijalnom integritetu i dovodi u pitanje mir i stabilnost", poručuju iz SDA.

Napominjući da neće nasjesti na ovu, kao i na bilo koju drugu provokaciju, iz SDA ponavljaju da će jačati namjensku industriju za tržište, ali i za "ne daj Bože".

"Ovo nije prijetnja nikome, ali je jasna poruka za sve koji imaju nečasne namjere prema BiH", napominju iz SDA.

U SDA kažu da je jačanje odbrambene moći zemlje, koja je u nedavnoj prošlosti bila izložena "brutalnoj agresiji", loša vijest samo za one koji nemaju dobre namjere prema njenim stanovnicima.

"Naša zemlja i njeni građani koji je vole nikada u budućnosti neće biti zatečeni. Bićemo uvijek spremni da branimo njenu cjelovitost, demokratski karakter i ravnopravnost svih naroda na cijeloj teritoriji", poručili su iz ove stranke.

Iz SDA su naveli i da se "Srebrenica, Tomašica i brojna druga stratišta" nikada više neće ponoviti jer će "to garantovati snažne institucije i svi segmenti odbrane BiH, među kojima važnu ulogu ima namjenska industrija".

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić je, na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a, zakazao za sutra hitnu sjednicu ovog doma sa jednom tačkom dnevnog reda "Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi sa proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH".

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik DŽaferović izjavio je da on i ostali poslanici SDA neće doći na hitnu sjednicu ovog doma, uz obrazloženje da Izetbegović nikada nije davao ratnohuškačke izjave.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zaprijetio je 16. aprila u Ahmićima ratom i najavio naoružavanje Bošnjaka, uz poruku da "Bošnjaci više nikad ne smiju da budu slabi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije