BiH

SDA i HDZ BiH izgubili po mandat

SDA i HDZ BiH izgubili po mandat
SDA i HDZ BiH izgubili po mandat

SARAJEVO - Odlukama Centralne izborne komisije BiH (CIK), SDA i HDZ BiH izgubili su po jedan poslanički mandat u odnosu na broj zastupničkih mjesta koji su im bili pripali utvrđenim rezultatima opštih izbora, objavljenim 27. oktobra.

CIK je u nedjelju naveče izmijenio i dopunio Odluku o utvrđivanju i objavi rezultata, a zbog promjena nastalih ponovnim brojanjem glasačkih listića na nekim biračkim mjestima i zbog osiguravanja minimalne zastupljenosti konstitutivnih naroda u parlamentima RS i FBiH.

Nakon ponovljenog brojanja listića, CIK je utvrdio da SDA u Skupštini Unsko-sanskog kantona više nema 11, nego 10 mjesta, a rezultat je poboljšan partiji A-SDA, koja je i tražila provjeru rezultata glasanja. A-SDA, umjesto ranijih pet, sada ima šest poslaničkih mandata u Skupštini USK.

Njihov kandidat Munir Duraković biće novi poslanik, dok je kandidat SDA Husnija Miskić poslije provjere broja glasova izgubio mjesto u Skupštini ovog kantona.

HDZ BiH sa svojim partnerima iz Hrvatskog narodnog sabora u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH neće imati 13 mandata, kako je bilo određeno utvrđenim rezultatima, nego jedan mandat manje.

NACIONALNI KLJUČ: CIK je mandat HDZ-ove zastupnice Zdenke Džambas (Hrvatica) dodijelio SDP BiH, odnosno kandidatkinji ove stranke iz srpskog naroda Miri Ljubijankić. Tako će socijaldemokrati u Parlamentu FBiH imati 12 poslanika te su rezultatski izjednačeni sa HDZ BiH.

CIK je na ovu intrevenciju bio primorana jer je utvrđeno da u Predstavnički dom Parlamenta FBiH nije izabran nijedan srpski poslanik, a po Izbornom zakonu iz svakog konstitutivnog naroda moraju biti zastupljena najmanje po četiri člana.

"HDZ BiH na svojoj kompenzacionoj listi nema kvalificiranog nedostajućeg kandidata iz srpskog naroda. Tad se mandat prenosi na politički subjekt ili koaliciju koja je osvojila najveći broj glasova i koja ima još takvih kandidata na kompenzacionoj listi", navedeno je u odluci CIK-a o izmjeni utvrđenih i objavljenih rezulata opštih izbora, koji su održani 12. oktobra.

Ostala tri nedostajuća srpska poslanička mjesta u Parlamentu FBiH CIK je "osigurao" tako što je napravio promjenu unutar kompenzaconih lista SBB-a, DF-a i SDP-a.

Umjesto Bošnjakinje Jasne Duraković-Hadžiomerović (SBB), mandat je dodijeljen njenoj stranačkoj koleginici Vesni Švancer iz srpskog naroda. Jasenko Selimović (iz reda ostalih) izgubio je mandat poslanika SDP-a, jer je on pripao Srpkinji Miri Grgić iz iste partije.

STRANAČKI KOLEGA: Bez mandata je ostao i DF-ov Stanko Vasić, iz reda ostalih, a njegovo mjesto zauzeće stranački kolega srpske nacionalnosti Saša Mitrović.

Prema utvrđenim rezultatima izbora, u Narodnoj skupštini RS falio je jedan mandat za pripadnike hrvatskog naroda pa je CIK odlučio da Srbin Lazar Mirkić (SDS, PUP, SRS) svoje poslaničko mjesto ustupi stranačkoj koleginici Slađani Nikolić.

Ponovno brojane glasačakih listića, izvršeno nakon 27. oktobra, uticalo je i na ukupan broj glasova koje su osvojili kandidati za predsjednika/potpredsjednika RS, ali to nije dovelo do promjene redoslijeda. Kandidat SNSD-a Milorad Dodik i nakon ponovnih provjera ostvario je bolji rezultata od drugorangiranog Ognjena Tadića (SDS) u trci za predsjednika RS.

Zanimljivo je da su nakon provjere obojica dobili više glasova nego što je to navedeno u Odluci o utvrđenim rezultatima.

Poslije objave utvrđenih rezultata, CIK je naredio ponovno brojanje glasačkih litića sa više od 75 biračkih mjesta. U CIK-u su juče kazali da su na ove i ostale svoje odluke dobili dvadesetak žalbi.

"Žalbeni postupak je u toku i stoga sada ne možemo reći da nećemo ili hoćemo još mijenjati i dopunjavati Odluku o utvrđivanju i objavi rezultata", rekli su u CIK-u, koji do 11. novembra ima zakonski rok da objavi potvrđene rezultate opštih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije