BiH

SDA stala uz Izetbegovićeve ratnohuškačke izjave

SDA stala uz Izetbegovićeve ratnohuškačke izjave
Foto: N.N. | SDA stala uz Izetbegovićeve ratnohuškačke izjave

SARAJEVO - Stranka demokratske akcije (SDA) danas je stala uz izjavu svog predsjednika Bakira Izetbegovića da će jačati "našu namjensku industriju za tržište, ali i za ne daj bože".

"Jačanje odbrambene moći države, koja je u nedavnoj prošlosti bila izložena brutalnoj agresiji, je loša vijest samo za one koji nemaju dobre namjere prema njenim stanovnicima", poručuju iz SDA i tvrde da je zahtjev SNSD-a za sazivanje današnje hitne sjednice ovog doma pokušaj grube zloupotrebe parlamenta od strane poslušnika Milorada Dodika.

"Zahtjev je, potpuno neopravdano i suprotno poslovniku, prihvatio predsjedavajući Doma Mladen Bosić. Očigledno je da Bosić, kao i mnogi drugi iz grupacije Saveza za promjene, nemaju snage ni hrabrosti da se odupru još jednoj provokaciji koja dolazi od strane Dodika", poručuju iz SDA.

Kvorum današnje hitne sjednice, koja je sazvana na inicijativu poslanika SNSD-a i na kojoj treba da se raspravlja o, kako su naveli, ratnohuškačkim izjavama Izetbegovića, je upitan. Naime, poslanici stranaka iz FBiH, izuzev HDZ BiH, najavili su da neće učestvovati na sjednici, dok su poslanici iz stranaka iz RS najavili svoj dolazak.

SDA je danas ponovila da njeni poslanici neće prisustvovati sjednici, dok slično najavljuju i ostale bošnjačke partije. Tako Damir Bećirović, šef Kluba poslanika DF-a, kaže da ne vidi nikakav razlog za sastajanje zbog neke benigne izjave, dok Mirsad Mešić, šef Kluba poslanika SDP-a, podvlači da stranka odbija učestvovati, kako ističe, u izbornoj propagandi SNSD-a, te da, kada bi parlamentarci tražili sjednice nakon svake izjave lidera SNSD-a, onda ne bi izlazili iz parlamenta.

Senad Šepić, poslanik Nezavisnog bloka, kaže da će poslanici ove stranke doći na sjednicu, ali da neće učestvovati u njoj, već će samo biti tu da spriječe neke zaključke koji bi mogli izazvati negativne posljedice za BiH. Sličan stav ima i Klub SBB-a, a zamjenik šefa Kluba SBB-a Mirsad Isaković ističe da je upitno da li sjednica treba da bude sazvana zbog jedne izjave. Predrag Kožul, poslanik HDZ BiH, kaže da je učestvovao na svim sjednicama do sada pa će i na ovoj ako bude kvoruma, te će njihov klub doći na zasjedanje.

I Momčilo Novaković, poslanik Saveza za promjene, kaže da će doći na sjednicu i da će, koliko je obaviješten, doći i njegove kolege iz Kluba.

"Mislim da je krajnje vrijeme da se ratne trube zaustave", poručuje Novaković.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a, kazala je da najava SDA i njenog lidera da neće prisustvovati sjednici pokazuje kakav je odnos te stranke prema zakonodavnoj vlasti.

"Loša poruka se šalje građanima time što se pred parlamentarcima neće pojaviti Bakir Izetbegović, koji je u ovom momentu predsjedavajući Predsjedništva BiH, i odgovoriti, odnosno objasniti njegove izjave o naoružanju, posebno onu rečenicu 'za ne daj bože'", zaključila je Majkićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije