BiH

SDA testira partnere na zakonu o radu

SDA testira partnere na zakonu o radu
SDA testira partnere na zakonu o radu

SARAJEVO - Glasanje o novom zakonu o radu na današnjoj sjednici Doma naroda federalnog parlamenta testiraće spremnost partnera da zajedno sa SDA formiraju novu parlamentarnu većinu, a ukoliko je ne bude, u Federaciji će biti uspostavljena dugoročna ravnoteža nemoći.

Ovo je juče za "Nezavisne" izjavio Safet Softić, potpredsjednik i jedan od najutjecajnijih kadrova ove partije, inače član delegacije SDA koja učestvuje u pregovorima o novoj većini.

Softić zaključuje da će ovaj proces danas poprimiti vrlo jasan tok.

"Ukoliko se na podršci ovom zakonu napravi većina - to će biti sasvim sigurno prekretnica. Međutim, ukoliko je ne bude, ne vjerujem da će onda biti bilo šta od daljih razgovora o formiranju većine", rekao je on.

U tom slučaju predviđa "ravnotežu nemoći", koju će biti moguće riješiti, ili izbjeći, samo na dva načina.

"Jedna mogućnost su vanredni izbori, ali u tom slučaju je neophodno mijenjati zakon. A druga je novi krug razgovora između dva bloka. Jer rješenje moramo naći", zaključuje Softić.

Emir Suljagić, član Predsjedništva DF-a, koji zajedno sa SDP-om i SBB-om čini drugi politički blok (ukupno 42 mandata u Parlamentu FBiH), kaže da DF "pozdravlja napore SDA da formira većinu".

"Drago nam je da je SDA konačno pokazala vlastitu odgovornost za stanje u zemlji. Iako ne vidim scenarij po kojem se može okupiti većina oko Bakira Izetbegovića i porodičnog klana Čampara, za nas će sve što ima 50 ruku u Parlamentu biti legitimno", poručuje Suljagić.

U ovom trenutku, naime, blok SDA-HDZ, pojačan Strankom za BiH (nakon postignutog sporazuma u utorak) ima 44 ruke u Parlamentu FBiH, naspram 42 protivničkog bloka.

Lider SBiH Amer Jerlagić ističe da još nije bilo razgovora o raspodjeli funkcija, koja će biti definirana aneksom koalicinog sporazuma.

Na pitanje da li će SBiH glasati za zakon na današnjoj sjednici Doma naroda Jerlagić nije precizno odgovorio.

"Vjerujem da će zakon u odnosu na prijedlog koji je došao iz Vlade FBiH morati pretrpjeti neke amandmanske izmjene. Ne znam da li će proći u ovoj sedmici, ali vjerujem da će nakon izmjena biti usvojen", rekao je Jerlagić.

BPS Sefera Halilovića (četiri poslanika) i A-SDA (dva poslanika) imaju nedostajućih šest mandata koji u ovom trenutku bloku SDA trebaju za najprostiju većinu u Parlamentu FBiH (50 od ukupnog broja 98 mandata).

No, Sefer Halilović, predsjednik BPS, poručuje da je i dalje sve neizvjesno.

"Još razgovaramo, nismo donijeli konačnu odluku", kratko je rekao Halilović, koji nije mogao da odgovori na pitanje hoće li BPS podržati zakon o radu.

Sličnog je stava i Jasmin Emrić, član Predsjedništva A-SDA i poslanik ove stranke u parlamentu BiH. I on kaže kako očekuje nastavak razgovora, ali i dodaje da A-SDA ulazak u vlast još nije ničim uslovila.

"Nama je najvažnije da se formira stabilna većina, okupljena oko reformi i evropskog puta, odnosno Zajedničke izjave o evropskom putu", rekao je Emrić, te najavio da će ova partija od SDA sigurno zahtijevati veća ulaganja u Unsko-sanski kanton prema kojem zvanično Sarajevo ima maćehinski odnos.

Raguž: Nećemo u ovakvu vlast

Martin Raguž, lider HZD 1990, juče je poručio da "devedesetka" ne želi u ovakvu vlast, ponovivši njihove ranije stavove.

"Mi ne žurimo, ne srljamo u vlast. Pogledajte dokle se došlo na obrascima podjele fotelja i javnog kolača. Mi smo stranka koja želi biti dio odgovorne politike, što je evropski put bez kalkulacija", ističe Raguž te dodaje da HDZ 1990 u trenutnoj konstelaciji političkih odnosa ne želi učestvovati u vlasti. "Ali ako se promijeni pristup, dakle, ako to bude formiranje vlasti na konceptu i programima, mi smo tu", poručuje Raguž.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije