BiH

SDA traži da vlast Srpske poštuje zastavu sa ljiljanima

SDA traži da vlast Srpske poštuje zastavu sa ljiljanima
SDA traži da vlast Srpske poštuje zastavu sa ljiljanima

SARAJEVO - Stranka demokratske akcije (SDA) "najoštrije osuđuje čin pripadnika Stanice javne bezbjednosti Gradiška" koji su priveli na saslušanje četiri lica zbog isticanja zastave Republike BiH.

U saopštenju iz SDA tvrde da "isticanje zastave međunarodno priznate države nije i ne može biti izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti".

Oni poručuju da ta zastava "mora biti poštovana od svih u BiH pa i vlasti Republike Srpske".

Zastava Republike BiH sa ljiljanima tokom rata u BiH bila je jedno od obilježja koje su u to vrijeme koristili muslimanski narod i pripadnici Armije BiH, dok su Srbi i Hrvati imali svoja obilježja.

Zvanična zastava BiH proglašena je 4. februara 1998. godine i sastoji se od tamnoplavog dijela na vijorećem dijelu zastave, sa žutim odvojenim dijelom u obliku trougla koji dodiruje desni i gornji dio zastave. Duž hipotenuze trougla prostire se devet bijelih petrokaka od kojih se prva i posljednja vide na pola.

Gradiška policija izvršila je kriminalističku obradu nad četiri lica iz Gradiške osumnjičena da su isticala ratnu zastavu Armije BiH i time izvršila krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, saopšteno je iz Centra javne bezbjednosti Banjaluka.

Oni su osumnjičeni da su 2. maja na području mjesne zajednice Orahovo, opština Gradiška, tokom svadbene kolone, na putničkim automobilima pasat i golf četiri isticali ratnu zastavu Armije BiH.

Policija je na osnovu naredbe Osnovnog suda Gradiška pretresla kuću, pomoćne objekate i vozila osumnjičenih, te pronašla i izuzela tri zastave Armije BiH, kao i određena količina oružja i municije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije